25 Април 2024, 18:16 Днес (14) | Вчера (12)

ЕЦБ може да забави темпото на повишаване на лихвените проценти през декември

17 Ноември 2022 11:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 17 ноември 2022, 11:58

Представителите на Европейската централна банка могат да забавят темпото на повишаване на лихвените проценти до увеличение от 50 базисни пункта на заседанието през декември, съобщава БНР, цитирайки агенция Блумбърг.

Първоначалните дискусии предполагат липса в момента на желание за още едно вдигане на лихвите със 75 базисни пункта, посочиха източници, които отказаха да бъдат назовани, тъй като обсъжданията на Управителния съвет са тайни. С изключение на нов изненадващ скок на инфлацията, консенсусът може да е в полза на по-малко агресивната стъпка на затягане на лихвите, казаха те.

Сред цитираните причини са увеличаващите се рискове от икономическа рецесия, възможността натискът върху потребителските цени да отслабне и перспективата, че повишаване на лихвите с 50 базисни пункта, с което депозитната лихва на ЕЦБ ще достигне ниво от 2%, което ще бъде близо до така нареченото "неутрално ниво", което нито стимулира, нито вреди на икономиката. Цитирана е и необходимостта от обсъждане на началото на намаляване на огромния финансов баланс на ЕЦБ, който беше силно раздут със серията програми за "количествени улеснения" през изминалите години.

Говорител на ЕЦБ отказа коментар на информацията на Блумберг.

Тъй като остават четири седмици преди окончателното решение на ЕЦБ на заседанието на 15-и декември, централните банкери все още имат достатъчно време да вземат решение. На фона на пазарните очаквания за увеличение с 50 базисни пункта, редица от членовете на ЕЦБ не се опитват много да противодействат на това мнение, настоявайки за трето поредно увеличение със 75 базисни пункта.

Гуверньорът на австрийската централна банка Роберт Холцман, който досега беше поддръжник на агресивното вдигане на лихвите, на този етап не говори много за размера на следващото увеличение, както и президентът на германската Бундесбанк Йоахим Нагел.

Техните естонски и латвийски колеги, в регион, страдащ от най-голямата инфлация в еврозоната, посочиха като възможности вдигане на лихвите с 50 или със 75 базисни пункта, но без все още да изразят предпочитание.

Шефът на централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало прогнозира по-рано тази седмица, че ЕЦБ вероятно ще повиши лихвата до "диапазон на нормализиране" от около 2% през следващия месец, което предполага, че това поредно затягане на лихвите ще бъде с 50 базисни пункта.

Следващите данни за инфлацията в еврозоната, които се очаква на 30 ноември, "ще бъдат от значение" за решението през декември, предположи пред Блумбърг вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос. Той обаче отказа да изрази мнение относно размера на следващото вдигане на лихвите.

Последните дискусии на Управителния съвет на ЕЦБ бяха на 9 ноември. По-слабите от очакваното данни за инфлацията в САЩ, публикувани на следващия ден, може да са насърчили служители на ЕЦБ, а някои техни колеги от Федералния резерв казаха, че сега може би е дошло времето да се смекчи политиката на затягане на лихвите от страна на самия Фед.

Въпреки това, при годишна инфлация в еврозоната от 10,7%, тя остава рекордна в историята на региона на единната валута. Луис де Гиндос предупреди, че инфлацията ще остане "висока" през първата половина на 2023 г.

Междувременно ръстът на цените в Обединеното кралство беше по-бърз от очакваното, достигайки през октомври 41-годишен връх от 11,1 на сто.

Следващата среща на Управителния съвет на ЕЦБ ще съвпадне с публикуването на данните за ноемврийската инфлация в еврозоната на 30-ти ноември. Две седмици по-късно е последното редовно заседание на ЕБ за настоящата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив