29 Март 2024, 14:40 Днес (9) | Вчера (11)

ЕЦБ предупреждава за "икономическо бедствие" в ЕС, ако се забави възстановителният фонд

09 Април 2021 14:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2021, 14:24

Планът за стимулиране на региона в размер на 750 млрд. евро е ключов елемент на икономическия отговор на Европейския съюз срещу коронавирусната криза

Правното оспорване на Европейския фонд за възстановяване в най-висши съд на Германия може да бъде катастрофално за икономиката на региона, предупреди членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел, цитиран от БНР. "Би било икономическа катастрофа за Европа, ако изплащането на заложените във фонда средства се забави за неопределено време", каза тя в интервю, публикувано в петък в немското списание "Шпигел" (Der Spiegel). "Ако случаят се окаже такъв, Европа ще помисли за алтернативни решения, но това може да отнеме известно време", посочи тя.
Планът за стимулиране на региона в размер на 750 млрд. евро е ключов елемент на икономическия отговор на Европейския съюз срещу коронавирусната криза, като той се състои от безвъзмездни средства и заеми, които ще се предоставят предимно на най-силно засегнатите държави. Набирането на средства от дълговите пазари трябва да бъде ратифицирано от всички 27 държави членки на ЕС - стъпка, която Германия е временно възпрепятствана да предприеме.
Политическа група заведе извънредно дело в края на март, твърдейки, че на ЕС не трябва да се разрешава да емитира общ дълг (общи еврооблигации). В отговор Федералният конституционен съд заяви, че трябва да прецени дали ще е необходима предварителна заповед. Макар че подобна стъпка не е необичайна и обикновено може да се направи бързо, има опасения, че тромавата структура на ЕС ще подкопае възстановяването.
Единният блок вече е изправен пред критики, че изостават както неговите фискални усилия, така и напредъкът му по отношение на ваксинациите срещу Covid-19. Международният валутен фонд предупреди по-рано тази седмица за разширяване на неравенството и различия в скоростта на възстановяване на отделните държави, като други напреднали икономики ще успеят да се върнат на нивата си отпреди коронаворусната криза далеч по-бързо от еврозоната.
Изабел Шнабел, който отговаря за пазарните операции в ЕЦБ, предупреди, че при относително високите цени на акциите и на недвижимите имоти "рисковете от корекция се увеличават, особено ако икономическото възстановяване не отговаря на очакванията".
Тя също така коментира и колапса на американския хедж фонд Archegos Capital Management и на неговите експозиции в европейските банки. Швейцарската банка Credit Suisse Group AG поне загуба от 4,7 млрд. долара, а Deutsche Bank AG едва успя да се измъкна от подобно загуби.
"Това наистина е забележителен инцидент", каза членът на ЕЦБ. "Необходимо е да се проучат внимателно причините, поради които банките са позволили на хедж фонда да се възползва до такава степен. Това би могло да доведе до допълнителни заразителни ефекти".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив