19 Април 2024, 22:57 Днес (10) | Вчера (11)

ЕЦБ прекратява финансирането на кипърските банки на 22-ри март

20 Март 2013 11:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 март 2013, 11:57

Волфганг Шойбле предупреди, че двете най-големи кипърски банки ще могат да функционират само ако имат ликвидност, осигурена им спешно от ЕЦБ

Европейската централна банка ще прекрати финансирането на кипърските банки на 22-ри март, ако не бъде изработен нов стабилизационен план, предупреди австрийският министър на финансите Мария Фектер, цитирана от БНР. По-рано днес Европейската централна банка потвърди готовността си да предостави на Кипър необходимите средства, въпреки отказа на парламента в страната да обложи с данък депозитите.

В специално изявление, банката потвърждава ангажимента си към Никозия и допълва, че е в контакт с Европейската комисия и Международния валутен фонд след снощния негативен вот за антикризисния план в кипърския парламент. Депутатите отхвърлиха въвеждането на данък върху банковите депозити.

С 36 гласа "против", 19 "въздържали се" и нито един глас "за" парламентът на Кипър отхвърли законопроекта за облагане на депозитите с данък. Това изискване бе наложено от Еврогрупата като условие - изправената пред фалит малка страна да получи заем от 10 млрд. евро, за да стабилизира банковата си система. Въпреки разработваните няколко варианта на данъчна скала, последният от които освобождаваше от "подстригване" депозитите до 20 000 евро, предложенията, които предизвикаха напрежение и гняв в Кипър и смут в цяла Европа, не бяха одобрени.

В емоционално изказване председателят на парламента Янакис Омиру призова депутатите да гласуват с "не" на сделка, която ще направи Кипър отново колония. Той заяви, че по този начин парламентът ще отхвърли изнудването на Еврогрупата. Народните представители изразиха силното си разочарование от сделката, наложена на Кипър от неговите европейски партньори.

Дебатът и гласуването се проведе сред над 2000 протестиращи срещу орязването на депозитите.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум изрази съжаление по повод решението. В интервю за холандска телевизия той потвърди, че Еврогрупата ще остане в готовност да помага на Кипър да осъществи необходимите реформи.

Според финансовия министър на Германия Волфганг Шойбле двете най-големи кипърски банки ще могат да функционират само ако имат ликвидност, осигурена им спешно от Европейската централна банка.

Безпокойство от евентуалното въвеждане на данъка върху банковите депозити, което ще засегне интересите на руски юридически и физически лица в Кипър, изрази руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с кипърския си колега Никос Анастасиадис. Анастасиадис ще обсъди кризата днес с лидерите на политическите партии на островната държава, а кипърският финансов министър Михалис Сарис ще разговаря в Москва с руския си колега Антон Силуанов. Двамата ще обсъждат условията за кредита от 2,5 милиарда долара, отпуснат от Русия през 2011 година, и евентуално нов руски заем.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив