28 Март 2024, 21:03 Днес (11) | Вчера (12)

ЕЦБ променя времето за публикуване на референтните обменни курсове на еврото

07 Март 2016 09:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 март 2016, 09:21

Новият режим на публикуване има за цел да засили разграничението между фиксинга на обменните курсове, който се използва като бенчмарк за транзакционни цели, и референтните обменни курсове на ЕЦБ, които се публикуват само за информация

ЕЦБ променя времето за публикуване на референтните обменни курсове на еврото (референтните курсове на ЕЦБ) от около 14:30 ч. централноевропейско време на около 16:00 ч. централноевропейско време, считано от 1 юли 2016 г. Референтните курсове на ЕЦБ и занапред ще се определят посредством сегашната методология въз основа на моментното равнище в 14:15 ч. централноевропейско време. Новият режим на публикуване има за цел да засили разграничението между фиксинга на обменните курсове, който се използва като бенчмарк за транзакционни цели, и референтните обменни курсове на ЕЦБ, които се публикуват само за информация.

ЕЦБ ще следи внимателно динамиката на валутния пазар, като очаква транзакционната активност, свързана с нейните референтни обменни курсове, да намалее значително. В противен случай ЕЦБ ще обмисли допълнително забавяне на публикуването на референтните курсове, потенциално до следващия работен ден.

Промените в референтните курсове на ЕЦБ отразяват препоръките на Съвета за финансова стабилност относно валутните бенчмаркове, както и принципите за процесите на определяне на бенчмаркове в ЕС, разработени от Европейския орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) и Европейския банков орган (ЕБО), и принципите за финансови бенчмаркове, разработени в глобален план от Международната организация на комисиите за ценни книжа. Повече обща информация за процедурата по отношение на референтните курсове на ЕЦБ е налична на нейния уебсайт.

"Като се има предвид, че референтните курсове на ЕЦБ се предоставят като обществена услуга за отделните граждани и за предприятията, особено важно е да запазим и поддържаме високо равнище на интегритет и да подчертаем, че тяхното предназначение е да бъдат използвани само за референтни цели, за информация, а не за извършването на транзакции" – заяви Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ.

ЕЦБ определя и публикува своите референтни курсове за еврото ежедневно от въвеждането на паричната единица през януари 1999 г. Тези курсове често се използват за годишните счетоводни отчети на предприятия, данъчни декларации, статистически доклади и икономически анализи. Те са най-посещаваната рубрика на уебсайта на ЕЦБ с повече от един милион посещения месечно.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив