02 Май 2024, 12:50 Днес (7) | Вчера (0)

ЕЦБ с нови мерки, затрудняващи достъпа на Гърция до финансиране

25 Март 2015 14:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 март 2015, 12:27
Под лиценза на creativecommons

Аргумент за действията на ЕЦБ е желанието да се прекъсне връзката между задлъжнялото гръцко правителство и уязвимия банков сектор в страната, който в момента притежава гръцки държавни облигации на стойност около 11 млрд. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) има намерение да забрани на гръцките кредитори закупуването на краткосрочни държавни облигации, предаде EU Observer. Тази мярка ще направи още по-трудно финансирането на гръцкото правителство.

Според източници от Брюксел ЕЦБ е осведомила писмено гръцките власти във вторник, непосредствено след като президентът на банката Марио Драги отхвърли обвиненията, че гръцкото правителство е поставено под натиск чрез ограничаване на достъпа до финансиране.

Според мнозина обаче гръцкото правителство ще изпадне в неплатежоспособност до няколко седмици.

През февруари ЕЦБ прекрати механизъм, който позволяваше гръцките банки да се финансират чрез евтини кредити, използвайки държавни облигации и гарантирани от държавата активи като обезпечение.

За януари и февруари от гръцките банки бяха изтеглени депозити на стойност повече от 25 милиарда евро, което означава, че секторът губи по средно 1.5 млрд. евро седмично. Това направи банките силно зависими от програмата за спешно финансиране на ЕЦБ (ELA).    

Правилата за отпускане на пари от ELA определят това да става с одобрението на ЕЦБ за кратък срок, и то само на ликвидни банки, а ликвидността на гръцките банки е пряко зависима от тази на държавата, която от своя страна е зависима от траншовете, получавани по реформената програма, омразна на управляващите от СИРИЗА леви радикали и националистите "Независими гърци".

След посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Берлин стана ясно, че Атина е поела ангажимент да състави цялостен лист с реформи до началото на следващата седмица с цел да гарантира получаването на траншове финансова помощ, преди гръцката хазна да се изпразни през април.

В същото време финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн заяви: "Рисковете от напускане на еврозоната от Гърция се увеличават заради липсата на добра воля на масата за преговори между членовете на еврозоната и Атина." Озбърн добави, че Великобритания трябва да бъде готова за опасността от излизане на еврозоната "случайно или по погрешка".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив