08 Октомври 2024, 00:32 Днес (0) | Вчера (1)

Еврогрупата одобри 4-месечно удължаване на спасителната програма за Гърция

24 Февруари 2015 18:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 24 февруари 2015, 18:00

Предложено е да бъде разширен списъкът с реформи

Финансовите министри от еврозоната днес дадоха зелена светлина програмата за финансова помощ за Гърция да бъде продължена с четири месеца, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Министрите призовават Атина да развие и разшири списъка с реформи, се посочва в изявление на Еврогрупата, разпространено след днешната телеконференция и цитирано от ТАСС.

Споразумяхме се да продължим с националните процедури до постигане на окончателно решение за продължаване с четири месеца на сегашната програма за финансова помощ (MFA), се посочва в
изявлението.

"Еврогрупата днес обсъди списъка с реформи, предоставен от гръцките власти, въз основа на сегашното споразумение, който ще бъде допълнително уточнен и съгласуван с (международните) институции (ЕК, ЕЦБ и МВФ) до края на април. Институциите ни представиха предварителна оценка, че този списък с мерки е
достатъчно обстоен, за да стане основа за успешно приключване на анализа (на икономиката и програмата за реформи на Гърция)", се допълва в документа.

Финансовите министри дадоха одобрението си за продължаване на програмата въз основа на плана за реформи, предложен от Атина. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за еврото Валдис Домбровскис, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Списъкът с реформи на Гърция е достатъчно изчерпателен, за да бъде отправна точка, посочи еврокомисарят в Туитър след телеконферентното заседание на 19-те министри от валутния съюз.

Сега искането на Гърция за продължаване на програмата подлежи на одобрение и от парламентите на страните членки, добави Домбровскис.
"След решението на Еврогрупата от телеконференцията националните процедури могат да започнат", посочи той.

Удължаването на програмата ще е окончателно чак след отделно споразумение между 19-те правителства в еврзоната. В Германия това споразумение няма да бъде факт без вота на Бундестага, предвиден за петък сутрин.

Зелената светлина не означава съгласие с тези реформи. Ние сме съгласни с подхода, коментира пред журналисти еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси малко след телеконферентното заседание. "Избегнахме една криза, но пред нас остават множество предизвикателства", добави той.

На гърците им предстои много тежка работа до края на април. Сега всички ние искаме да видим цифри, заяви в Туитър словашкият финансов министър Петер Кажимир, цитиран от Ройтерс и ДПА.
Сега правителството трябва да спази ангажиментите си за реформи, написа в мрежата председателят на Европарламента Мартин Шулц.
Френският президент Франсоа Оланд приветства от Париж днешното решение на Еврогрупата като "един добър компромис", информира АФП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив