07 Май 2024, 05:28 Днес (0) | Вчера (0)

Еврогрупата отложи решението за Гърция

10 Декември 2013 09:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 декември 2013, 09:49
Под лиценза на creativecommons

Еврогрупата потвърди официално края на спасителната програма за Ирландия, съобщи след края на заседанието еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен

Еврогрупата отложи за догодина решението за продължаване на финансирането на Гърция, одобри отпускането на третия транш от помощта за Кипър и потвърди края на спасителната програма за Ирландия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

На среща вчера в Брюксел министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната направиха преглед на спасителните програми за държави от групата, предоставени от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Еврогрупата отложи за догодина решението дали да бъде продължена помощта за Гърция, съобщи след края на заседанието нейният председател, холандският финансов министър Йерун Дейселблум.

Той подчерта, че първо трябва да бъдат получени резултатите от третия отчет на "тройката" кредитори, чиято делегация пристига в Атина днес вечерта. Гърция постигна известен напредък, призна Дейселблум, но призова за по-нататъшна консолидация на държавния бюджет в условия на сложна политическа ситуация, висока безработица и социално напрежение.

Еврогрупата одобри отпускането на третия транш от помощта за Кипър, който е в размер на 100 милиона евро и похвали островната страна за положените до момента усилия.

Кипър получи до момента два транша в размер на общо 4.7 милиарда евро, припомня руската агенция. Общият размер на помощта, предвидена за страната, възлиза на 10 милиарда евро.

Еврогрупата потвърди официално края на спасителната програма за Ирландия, съобщи след края на заседанието еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Той похвали страната, че е свършила отлична работа, което е позволило не само да бъде стабилизиран националният банков сектор, но и да бъде намалена безработицата.

Ирландия получи вчера официално зелена светлина за последния транш от помощта, който е в размер на 1.4 милиарда евро, каза Рен, цитиран от ДПА.

Словения е уверила вчера Еврогрупата, че може да реши сама проблемите на своя финансов сектор и че не се нуждае от външна помощ, съобщи Йерун Дейселблум, цитиран от "Ройтерс". Резултатите от независимия одит на изпадналите в тежко положение словенски банки, които са предимно държавни, са очаквани в четвъртък.

Еврогрупата обсъди и въпроса за справянето с банковия проблем на европейско равнище, посочва "Асошиейтед прес". Германският финансов министър Волфганг Шойбле изрази оптимизъм, че до края на годината може да бъде постигнато споразумение за създаване на европейска агенция за подпомагане на изпадналите в затруднено положение банки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив