25 Април 2024, 18:20 Днес (14) | Вчера (12)

Евродепутати искат създаване на европейска прокуратура за разследване на измамите с европари

13 Декември 2014 09:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 декември 2014, 09:28
Под лиценза на creativecommons

Измамите със средства от европейските фондове и превръщането на източването на ДДС в транснационален проблем са на път да предизвикат създаването на европейска прокуратура, която да защитава финансовите интереси на Европейския съюз

Това е препоръка в проектостановище на комисията по граждански права, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент по повод Годишния доклад за защитата на финансовите интереси на Евросъюза и борбата с измамите.

Според доклада най-много проблеми в усвояването на европейските средства са отчетени в области като селско стопанство, рибарство, кохезионна политика и предприсъединителна помощ.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на правната комисия в ЕП Емил Радев подкрепи създаването на подобна структура в свое предложение за изменение към проектодокумента и настоява за изграждане на независима и ефективна служба, която да разследва, преследва и довежда в съда извършителите на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

По думите му мнението на колегите му в комисията е за бързо приемане на директива за борба с измамите с европейски средства, която изисква държавите-членки да криминализират различни форми на измама и на корупция, вредящи на финансовите интереси на ЕС, както и своевременното изграждане на европейска прокуратура, която да се занимава само с измамите с европейски средства.

Целта е европейската прокуратура да действа на територията на целия ЕС и затова се предвижда в нея да има представители от всички страни-членки, включително и България. Те би трябвало да са компетентни по националните законодателства на отделните държави от ЕС.

Намерението е тази структура да не дублира компетенциите на Агенцията за съдебно сътрудничество "Евроджъст" и Офиса за борба с измамите с европейски средства (ОЛАФ), тъй като това би обезсмислило създаването на прокуратурата и би било разхищение на европейски средства. Не трябва да има дублиране и с функциите на местните магистратури, а делата ще се водят там, където са установени нарушенията.

Споровете са около това какъв да е обхватът на действие на европейската прокуратура - дали да се занимава пряко с измамите с евросредства, дали да може да се разследва и източването на ДДС, което вече не е концентрирано само в една държава-членка, а също така дали да има и правомощия, свързани с провеждането на обществените поръчки при европроекти.

В България нарушенията по Закона за обществените поръчки не са криминализирани и наказанията са само административни. Според Радев обаче трябва да се помисли дали да не се предвиди наказателна отговорност за тежките и груби нарушения на ЗОП. В момента, ако възложител сключи договор с изпълнител, практика е въпреки обжалването на конкурса по гражданския ред, което обикновено продължава 4-5 години, поръчката да се изпълнява за кратък срок, без да се чака решение на Комисията за защита на конкуренцията и на съда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив