29 Март 2024, 12:54 Днес (6) | Вчера (11)

Евродепутатите настояват банките да финансират спасителния си фонд

23 Септември 2014 15:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 септември 2014, 15:13
Под лиценза на creativecommons

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) предлагат създаването на агенция, която да затвори провалящите се банки в еврозоната

Разходите за нов спасителен фонд за банките от Европейския съюз трябва да бъдат прехвърлени върху най-големите кредитори в региона. Това заявиха европейските депутати от комисията по икномически и парични въпроси на напускащия комисар на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние, съобщава EurActiv.  

През април тази година Европейският парламент прие с огромно мнозинство промените, предложени от Барние, които трябва да създадат банков съюз в Европа. Трите законодателни текста завършват изграждането на обявените стълбове на банковия съюз. Още през миналата година беше заложен първият - Единният надзорен механизъм, който предвижда регулациите между отделните национални органи да се уеднаквят в голяма степен, а системно важните банки да минат под директния надзор на ЕЦБ. Към него сега се добавя и Единният механизъм за преструктуриране.

За целта се предвижда да се създаде единен борд за преструктуриране, както и всяка държава членка да си създаде национален орган. Чрез отчисления на банките да се създаде специален фонд, който да се използва за целта. А в рамките на еврозоната те ще бъдат слети в общ фонд, който трябва да достигне 55 млрд. евро след 8 години. Този фонд при нужда може да се финансира и от пазарите, ако средствата в него не достигат за преструктуриране на една или няколко големи финансови институции.

"Банковият съюз допълва икономическия и паричен съюз, слага край на ерата на масивните спасявания и гарантира, че данъкоплатците вече няма да плащат сметката, когато банки срещнат трудности", каза Барние при одобрението на промените по-рано тази година.

В следващите седмици се очаква той да завърши плана си в детайли как кредиторите ще допринесат за нов спасителен фонд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив