19 Април 2024, 07:33 Днес (0) | Вчера (11)

Еврозоната ще изпадне в рецесия

05 Юли 2012 10:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2012, 10:27

През първите три месеца на годината растежът в еврозоната беше нулев, след спада на БВП с 0,3 процента през предходните три месеца

Еврозоната ще изпадне в техническа рецесия през второто и третото тримесечие, но през четвъртото икономиката леко ще се съвземе, според преразгледаните към понижение прогнози на три статистически института - германският, френският и италианският - цитирани от медиите.

 

Трите института очакват две последователни тримесечия спад на БВП - с 0,2 на сто през второто и с 0,1 на сто през третото. Предишните прогнози бяха за стагнация през второто и много слаб растеж от 0,1 на сто през третото. През първите три месеца на годината растежът в еврозоната беше нулев, след спада на БВП с 0,3 процента през предходните три месеца, благодарение на което засега зоната избягва рецесията, характеризираща се с две поредни тримесечия спад.

Трите института прогнозират покачване на БВП в еврозоната през четвъртото тримесечие. "Световното търсене ще се засили постепенно и износът ще бъде главният фактор за подобряването на конюнктурата", отбелязват експертите. "В същото време влошаването на пазара на труда и мерките за бюджетна консолидация продължават да тегнат върху доходите, с които разполагат домакинствата, така че потребителското доверие остава слабо".

Институтите освен това предупреждават, че прогнозата им зависи от много случайни фактори и рискове. "Евентуално влошаване на финансовите напрежения, по-специално поради слабите перспективи за икономическата активност, не може да се изключи. За сметка на това прилагането на мерки, които са в състояние да успокоят пазарите за суверенните и финансовите рискове в еврозоната, могат да подкрепят доверието", посочват те.

Всички големи европейски икономики са в рецесия или се доближават до рецесия и има твърде малко признаци нещата скоро да се подобрят, показва проучване на компанията за финансова информация Маркит (Markit), чиято централа се намира в Лондон, цитирано от Ройтерс. Данните подкрепят очакванията, че повечето централни банки в еврозоната са на път да смекчат политиката си тази седмица.

Предварителният индекс на мениджърите по доставките (Purchasing Managers Index - PMI), чрез който Маркит измерва комбинирано активността в сектора на услугите и в промишлеността на еврозоната, беше преразгледан към повишение до 46,4 през юни (спрямо 46). Всяко равнище под 50 пункта означава свиване. Прогнозата на Маркит е за свиване на икономиката в еврозоната с 0,6 на сто през второто тримесечие и с 0,1 на сто във Великобритания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив