29 Март 2024, 03:42 Днес (0) | Вчера (11)

Еврокомисар: Има опасност България да загуби цялото си свиневъдство

25 Юли 2019 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 юли 2019, 09:30

Досега в страната регистрираните огнища на заразата са 19. Бедствено положение е обявено в областите Русе, Плевен и Разград

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изказа голямо разочарование от българските власти за действията им във връзка с африканската чума по свинете. В ексклузивно интервю за "Хоризонт" той подчерта, че "в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал".
Еврокомисар Андрюкайтис настоява властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки, които стопаните трябва да предприемат във връзка с болестта: "Тези три думи – "във всяка къща", са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство".
Досега в страната регистрираните огнища на заразата са 19. Бедствено положение е обявено в областите Русе, Плевен и Разград.
Екип на ЕК е в момента в България, за да оцени щетите от болестта, като се очаква работата му да приключи днес.

И земеделският министър Десислава Танева призна, че заплахата за сектора е огромна. "Сектор "свиневъдство", задоволяващ почти половината от местното потребление, е под огромна заплаха. Трябва спешно да спрем разпространението на африканската чумата по свинете и да спасим сектора", заяви в "Сутрешен блок" на БНТ  министър Танева. Тя не отрече, че има мерки, които е можело да бъдат предприети по-рано. Според Танева имаме повод за критика от ЕК при този пик на заболяването в момента. По думите и със сигурност има мерки, които е можело да бъдат взети или да бъдат проведени по-добре. Поискали сме средства от ЕК за борба с разпространението на заразата още миналата година. От всички средства, които миналата година са били похарчени за тези мерки, са поискани за възстановяване 1 млн. и 400 хиляди лева. Но до момента няма решение за това, каза Танева. Разходите за сегашната кризисна ситуация няма да са достатъчни при положение, че има огнище в промишлени свинекомплекси. Но обезщетенията ще бъдат получени, увери министърът. Цената, на която свинекомплексите ще получат обезщетение, ще бъде равна на пазарната, но със сигурност става въпрос за милиони, каза тя.
До момента няма установено заразено месо, влязло в търговската мрежа. Всяка партида отива за проба за АЧС преди да влезе в мрежата. Взети са всички мерки за недопускане на такова месо, каза още тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив