28 Март 2024, 13:45 Днес (7) | Вчера (12)

Еврокомисията започва санкции срещу Испания заради здравната карта на ЕС

30 Май 2013 13:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 май 2013, 13:51

От комисията не казват, че по този начин испански лекари се опитват да печелят, но посочват, че става дума за стотици оплаквания за това, че разходите се прехвърлят на туристическите агенции или директно на самите пациенти

Европейската комисия започва наказателна процедура срещу Испания заради отказа на някои болници в страната да приемат европейската карта за здарвно осигуряване, позволяваща на гражданите на ЕС безплатно да ползват широк набор от предимно спешни услуги в обществените здравни заведения.

 

Някои болници обаче не са приемали предоставяната от туристи и гости карта и са казвали на пациентите чужденци да си възстановят разходите по лечението им чрез застраховката за пътуването, обясняват от ЕК.

От комисията не казват, че по този начин испански лекари се опитват да печелят, но посочват, че става дума за стотици оплаквания за това, че разходите се прехвърлят на туристическите агенции или директно на самите пациенти.

Засега Брюксел се е обърнал към правителството в Мадрид само с искане за информация по случая, което е първата фаза от наказателна процедура. Ако оплакванията се окажат основателни и нищо не се направи по въпроса, Испания може да бъде изправена пред съд за нарушаване правото на ЕС.

По принцип европейската здравна карта гарантира еднакво ниво на безплатно здравеопазване във всяка от страните в ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, под което се разбира посещение на личен лекар или в кабинет на джипи, издаване на рецепта и известно време на престой в болница.

Разходите се възстановяват от съответната национална здравноосигурителна система. Но на практика далеч невинаги това е безплатно, защото всяка страна има собствена политика по въпроса.

Освен това лекарят може да прецени, че състоянието на пациента чужденец позволява той да се прибере в родината си и там да бъде лекуван, т.е. да откаже да приеме европейската здравна карта. Документът не покрива и разходи за извънредното прибиране или такива, направени в частно здравно заведение.

За спешна помощ и особени случаи, като подлагане на диализа заради бъбречно заболяване, например картата би трябвало задължително да действа.

 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив