17 Май 2024, 03:12 Днес (0) | Вчера (11)

Еврокомисията може днес да обвини "Газпром" в злоупотреба с монопол

22 Април 2015 10:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 април 2015, 09:53
Под лиценза на creativecommons

"Делото на десетилетието" - така определят руски медии събитието, което още не се е случило, но се очаква днес

Европейската комисия може да одобри на колегия на комисарите и да изпрати на "Газпром" официално уведомление за претенции (Statement of objections) по повод злоупотреба с монополно положение на пазарите в Източна Европа.

Новината е от началото на седмицата и бе разпространена от няколко водещи в света делови издания и агенциите "Ройтерс" и "Блумбърг". Тя означава, че след малко повече от 2 години разследване руският енергиен гигант от заподозрян ще стане обвиняем и ако не промени политиката си, е заплашен от глоби за милиарди евро.

Това е част от плана на ЕС, който получава около една четвърт от газа си от Русия, за мащабно либерализиране на газовия пазар и обединяването на националните газови пазари. Сблъсъкът с "Газпром" може да стане такова емблематично събитие, какъвто бе спорът са "Майкрософт" през миналото десетилетие.

По предварителна информация първата претенция към руснаците ще бъде, че забраняват на клиентите си да препродават газа на трета страна (т.нар. destination clause). Това създава проблем за потребителите, тъй като заради кризата или дори заради по-топла зима имат нужда от по-малки количества, но са длъжни да вземат всичко, описано в договора. Понеже без съгласието на "Газпром" не могат да го изнесат към съседи, които в момента може да се нуждаят от газ, те или трябва да плащат неустойки (take-or-pay), или да го складират в газохранилища.

Втората претенция е, че "Газпром" използва различни ценови условия за различните държави, за да ги принуди да сключат изгодни за него (и руската държава) договори. Това си личи особено в случаите, когато някои държави се включат във важен за руснаците проект за газопровод.

Ключов пункт в разследването е и действащата от 70-те години формула за обвързване цените на природния газ с тези на петрола, т.е. газовият пазар се оказва зависим от логиката на съвсем различен пазар - този на петрол.

Руското издание РБК твърди, че във вторник е имало телеконферентна връзка между представители на Европейската комисия и зам.-ръководителят на "Газпром" Александър Медведев. Източник от компанията коментира, че "изначално всичко това приличаше на политическа акция, трябваше им да докажат, че определена цена за едни е висока, а за други - ниска, че на едни даваме отстъпки, а на други - не. Но ние сме търговска компания и действаме според собствения си интерес, а под формулата за ценообразуването са се подписали всички доброволно, всички са плащали толкова, колкото трябва да платят".

Ако днес започне процедурата с уведомително писмо, "Газпром" ще разполага с 10 седмици да отговори официално. След това или корпорацията се съгласява, че трябва да коригира политиката си, или разследването продължава.

При извънсъдебно уреждане на спора (както става в около 75% от случаите) ЕС се отказва от бъдещи претенции по този казус. Но разследването може да бъде подновено, ако компанията наруши ангажиментите, ако се променят факти, на основата на които е взето решението, или ако се окаже, че тези факти са били непълни или неверни. На това място процесът отново може да поеме в две посоки - или казусът се приключва, или се тръгва към налагане на глоба.

Глобата може да бъде много сериозна - до 10% от глобалния ѝ годишен оборот. Ако нарушението е на дъщерна компания - до 10% от оборота на всяка от дъщерните фирми на всеки от засегнатите от нарушението пазари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив