24 Април 2024, 06:26 Днес (0) | Вчера (6)

Еврокомисията обмисля нови контрамерки срещу ефектите от руското ембарго

10 Юли 2015 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2015, 14:50
Под лиценза на creativecommons

Комисията обмисля как да разшири обхвата на мерките, които бяха предприети през август 2014 г.

Това каза европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, предаде БГНЕС. Хоган каза това след среща с премиера Бойко Борисов, на която са били обсъдени няколко мерки, които могат да се предприемат в контекста на руското ембарго.

Еврокомисарят посочи, че на първо място комисията обмисля как да се разшири обхватът на мерките, предприети през 2014г. "Сега разбираме, че президентът Путин възнамерява да удължи ембаргото за земеделска продукция от ЕС. Така че ще обмислим допълнителни начини за разширяване на мерките за плодовете, зеленчуци и защита на млечния сектор. На второ място българското правителство и земеделски министър са въвели помощ по схемата de minimis за производителите. Има нова програма за селските райони с възможности за т. нар. доброволни обвързани помощи. Там се предоставят 123 евро на крава", каза еврокомисарят.

"Това са мерки, които се надяваме, че ще ви подпомогнат за намиране на нови пазари, за да се заместят изгубените пазари поради руското ембарго. За мен е също толкова важно да подпомагаме и съседните страни, най-вече в млечния сектор, за да няма пренасяне на негативния ефект от тях, който оказва натиск върху цените на млякото тук. Това са проблемите, които разглеждаме в момента", каза той.

Еврокомисарят подчерта, че ако българските власти подадат документ със заявление, което да е обосновано, като покажат продукцията, която е засегната поради руското ембарго, това ще бъдат разгледано.

Еврокомисарят каза, че ще помоли и негови служители да посетят България в близко бъдеще, за да проведат разговори за това как да се въведат мерки за насърчаване на българската продукция за нови пазари.

Земеделският министър Десислава Танева заяви, че по старата програма за развитие на селските райони към момента изпълнението е над 76%. Стана ясно, че няма удължаване на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. с 6 месеца. За всички бенефициенти, които в момента са в процедура на изпълнение на техните проекти Танева каза, че срокът за изпълнение е 15 септември.

"Всички трябва да организират работата си по начин, по който до тази дата да бъдат изпълнени и в едномесечния срок да бъдат подадени заявленията за разплащане", каза тя и посочи, че част от проектите, които са най – тежки и под риск са на общините. Министърката не поиска към момента да каже цифра за евентуалните загуби и добави, че работят в условията на екшън план за минимализиране на евентуалните загуби.

Премиерът Бойко Борисов заяви след срещата, че се надяват на помощта и разбирането за загубите, които търпим от контрасанкциите от Русия. Той каза, че ще предложи това, което са говорили и на ЕНП и на Съвета. "Надявам се след като за Гърция всеки ден се събираме, да намерят време и да разгледат и нашия проблем", каза премиерът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив