25 Април 2024, 12:26 Днес (6) | Вчера (12)

Еврокомисията представя днес доклада за напредъка

27 Януари 2016 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 януари 2016, 09:05
Под лиценза на creativecommons

Днес Европейската комисия (ЕК) ще представи докладите за България и Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП или т.нар. CVM), които отчитат състоянието на правосъдната система, борбата с корупцията и организираната престъпност

Съгласието ни да бъдем подложени на мониторингов механизъм преди десет години е най-голямата грешка, от която следват и други неблагоприятни решения за България, каза пред БНТ Илияна Йотова, евродепутат от БСП. Според нея първо трябва да стигнем до консенсус за премахване на този механизъм, а след това да коментираме конкретните препоръки във всеки отделен доклад.

Огласеното вчера искане на управляващите за оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) е бягане пред вятъра според Йотова. Още не е представен самият доклад, станаха известни само части от черновата и нямаше защо да се бърза с такава реакция, смята тя.

Очевидно е, че трябва да постигнем определени стандарти, но липсата на критерии, по които да бъде оценяван напредъкът, означава, че този мониторингов механизъм винаги ще бъде пречка за европейското бъдеще на България, посочи Йотова. Виждаме как именно наличието на доклад се използва като аргумент за неприсъединяването ни в Шенген, посочи тя.

Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев се съгласи по тази тема с Йотова. Не получаваме ясен отговор години наред защо не ни приемат в Шенген, каза той. За съжаление няма критерии, от които да се прецени дали сме изпълнили всички препоръки на Европейската комисия, та мониторинговият механизъм да се прекрати. 

В сегашната обстановка това може да се окаже опасно - заради имигрантския натиск се създава нова гранична полиция, но тя ще пази Шенген. При това положение България и румъния може да се окажат буферна зона, посочи евродепутатът.

Време е да минем в голямата група на останалите европейски държави, няма защо непрекъснато да бъдем сочени с пръст, заяви Емил Радев.

За поисканата оставка на ВСС обаче евродепутатът е напълно съгласен с аргументите на своята партия. Той отхвърли изразените публично мнения, включително от члена на ВСС Соня Найденова пред БНТ, че така управляващите нарушават независимостта на властите. Изборът е на ВСС, членовете му трябва да вземат своето решение, посочи Радев. Според него с декларацията си мнозинството не се вмешава в съдебната власт.

Политическата оценка по-скоро има отношение към постоянните скандали, които се натрупаха в последно време - органът, който трябва да осъществи реформата в съдебната власт, се занимава изключително със скандали между своите членове, посочи евродепутатът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив