05 Май 2024, 07:44 Днес (1) | Вчера (0)

Еврокомисията ще бори бюрокрацията с два нови органа

21 Май 2015 11:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 май 2015, 09:51
Под лиценза на creativecommons

Независими експерти може да дават оценки на законите на ЕС

Еврокомисията обяви план за намаляване на бюрокрацията, който включва създаването на два нови органа.

Заедно с това беше предложено независими експерти да оценяват проектозаконите и периодично да правят преглед на съществуващите регулации на Европейския съюз. Мерките за по-добър и прозрачен законотворчески процес бяха представени от заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, след като последните проучвания посочиха, че 70% от европейците смятат законодателството на ЕС за прекалено тромаво, сложно и бюрократично.

"Не се притеснявам, когато евроскептиците грешат, притеснява ме, когато са прави", обясни Тимерманс мотивите си за предложените мерки. Той уточни, че основните цели са две - повишаване на прозрачността и участието в законодателния процес и преразглеждане и оценка на съществуващото законодателство.

Първата част от програмата е създаването на Комитет за регулаторен контрол, чиято задача ще бъде да осигурява "качество на данните и техническия анализ, използвани в процеса на вземане на политически решения".

Новият орган ще се състои от шестима членове и един председател – трима ще бъдат избрани от вътрешните структури на Комисията, а останалите трима ще бъдат външни експерти, които не са длъжностни лица на ЕС. Председателят ще бъде също независим от ЕК и ще има статут на генерален директор на ЕК. Бордът ще взема предвид икономическия ефект от предложеното законодателство, както и социалните и екологичните последствия от него.

Втората предвидена мярка е Платформата REFIT, която ще гарантира, че и трите институции - Комисията, Парламента и Съвета - ще имат право да поискат независима оценка на поправките в законите, за да се предвиди влиянието им. В Платформата ще има представители на консултативните органи на ЕС, както и различни профсъюзи и неправителствени организации.

Тимерманс посочи, че тези мерки няма да създадат "технократичен чадър върху законодателния процес" в ЕС, тъй като последната дума дали един законопроект да бъде приет, или не, ще си остане на депутатите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив