16 Май 2024, 18:54 Днес (11) | Вчера (12)

Еврокомисията ще обсъди задължителните квоти за имигранти

11 Май 2015 09:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 май 2015, 09:31
Под лиценза на creativecommons

По данни на ООН 60 000 души вече са се опитали да пресекат Средиземно море тази година, за да достигнат до Европа, а над 1 800 са загинали, което е двадесет пъти повече в сравнение със същия период през изминалата година

Европейската комисия ще обсъди предложението страните от ЕС да приемат бежанци съгласно режим на квота на ЕС.

По данни на ООН 60 000 души вече са се опитали да пресекат Средиземно море тази година, за да достигнат до Европа, а над 1 800 са загинали, което е двадесет пъти повече в сравнение със същия период през изминалата година.

Новата система ще включва и започване на работа директно в бежанските лагери в чужбина - предимно тези в Турция и Ливан, събрали общо почти 4 милиона сирийци, с цел определяне на най-нуждаещите се от приютяване и най-квалифицираните да бъдат допуснати законно в ЕС.

Това съвпада с инициатива на Великобритания за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, позволяваща употреба на военна сила срещу трафикантите на хора в Северна Африка и унищожаването на корабите, които използват, за да изпращат десетки хиляди хора през Средиземно море към Южна Европа.

В сряда еврокомисар Димитрис Аврамополус трябва да представи подробности за плана си за управление на миграцията (European Agenda on Migration), който на първо време да намали натиска над страни като Италия, Гърция и Испания. За одобряването му е нужно съгласието на всички страни от ЕС, но това изобщо не е сигурно. Италия, Германия и Австрия са "за", но от страни с възход на ксенофобски партии идват критики. "Пълна лудост е някой да пуска бежанци на собствената си територия, вместо да си брани границите, и след това да заявява "Аз ще ги преразпределя помежду ви"... Това е нечестно и неприлично предложение, поради което не можем да го подкрепим", заяви в петък по националното радио премиерът на Унгария Виктор Орбан.

През март Евростат съобщи, че кандидатите за убежище в ЕС са се увеличили през миналата година с 44% до 626 000. Всеки трети, или над 200 000, са настанени в Германия, следвана от Швеция с 81 200 и Италия с 64 600. През април председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че ще на 13 май ще изложи аргументите си за въвеждане на квотна система за преселване в ЕС. "Солидарността трябва да бъде споделена", добави той.

Какво предвиждат квотите

Wall Street Journal описва, че в проекта на European Agenda for Migration пише, че при определяне на квотите ще се взимат предвид големината на населението, силата на икономиката и нивото на безработица във всяка от страните членки, както и колко бежанци вече са приели.

По повод идеята за механизъм за приемане на бежанци от лагерите Wall Street Journal твърди, че тя предвижда допускането на до 20 000 души годишно. До края на май ще бъде предложена "схема за преселване", подкрепена с 50 млн. евро за периода 2015-2016 г., но до последно ще се води битка кой колко бежанци да приеме. Ако страните от ЕС се съгласят по този начин да настаняват бежанци извън ЕС, същата схема за разпределянето им може да бъде използвана и за преместването на вече допуснатите в Италия, Малта или Гърция. Това няма да важи за Великобритания, Ирландия и Дания, които не са част от европейската система за приемане на бежанци.

Към края на 2015 г. еврокомисията планира да представи схема за "задължително и автоматично задействана система за преразпределяне на очевидно нуждаещите се от международна защита в рамките на ЕС, когато възникне масов наплив".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8056
GBP 2.4796 2.4887 2.2784
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив