18 Април 2024, 04:36 Днес (0) | Вчера (11)

Европа да приеме поне 100 хил. бежанци, призова шефът на Европейския съвет

03 Септември 2015 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 септември 2015, 14:50
Под лиценза на creativecommons

Унгария обяви, че влаковете с бежанци ще бъдат спирани на границите с Чехия и Словакия

Страните от Европейския съюз трябва да приемат поне 100 000 бежанци и трябва да създадат центрове за мигранти извън Европа, каза в четвъртък председателят на Европейския съвет Доналд Туск, предаде "Ройтерс".

На срещата си през юли европейските лидери отхвърлиха предложението за задължителни квоти и се съгласиха да разпределят само 32 хиляди души от пристигналите в Италия и Гърция.

"Страните, които не са директно засегнати от тази криза и са се възползвали от европейската солидарност в миналото, трябва да покажат солидарност към нуждаещите се.

Парадоксално е, че най-големите страни в Европа като Германия и Италия се нуждаят от нашата помощ. Унгария също. В същото време трябва да укрепим границите и да си върнем "ключовете" за Европа от трафикантите на хора и убийците."

Туск предупреди да не се допуска "разделение между Изтока и Запада в Европейския съюз" по въпроса за разпределението на бежанците.

ЕС очаква над половин милион нелегални мигранти да достигнат външните му граници тази година, каза Туск. Част от тях от Сирия и други места наистина търсят убежище, подчерта той. 28-членният блок ще изпълни задълженията си по Конвенцията на ООН за бежанците, но "това не може да се постигне, ако в същото време пожертваме обществения ред", предупреди Туск.

Туск призова и за центрове за приемане на бежанци, които да бъдат изградени в близост до военните зони извън Европа, и поиска от страните - членки на съюза, по-голяма финансова помощ.

Туск отправи апела си за солидарност на съвместна пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан, който заяви по-рано, че проблемът с имигрантите не е европейски, а германски, понеже повечето от новодошлите се стремят към Германия.

Междувременно Унгария обяви, че влаковете с бежанци ще бъдат спирани на границите с Чехия и Словакия. Влаковете ще бъдат спирани в унгарския граничен град Соб. Унгарските железници са информирали чешките и словашките си колеги, че на пътниците ще бъдат осигурени алтернативни начини за придвижване до Будапеща. 

Парламентът в Будапеща планира да приеме голяма част от законодателните поправки, целящи да се ограничи бежанската вълна тази седмица, включително и стратегията да се намали броят на нелегалните преминавания на границата до нула до средата на месеца, заяви пред "Ройтерс" високопоставен представител на управляващата партия ФИДЕС на Виктор Орбан.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив