29 Март 2024, 04:30 Днес (0) | Вчера (11)

Европа да се раздели с еврото, ако иска да продължи напред

22 Август 2014 13:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 август 2014, 12:34
Под лиценза на creativecommons

Икономическият елит на света в лицето на носителите на Нобелови награди по икономика се съмнява в успеха на еврото за в бъдеще

Дори нещо повече - някои от лауреатите виждат именно в еврото корена на проблемите на европейската икономика и че само неговото премахване може да я задвижи отново.

"Не мога да си представя реално икономическо развитие с еврото", казва Джеймс Мирлес, преподавател по политикономия в Кеймбридж. Според него разходите за запазването на общ валутен съюз във времето ще изпреварят значително разходите при евентуално разделяне.

Темата за еврото е една от водещите на годишната среща на лауреатите на Нобелова награда за икономика. Учените се фокусираха най-вече върху проблемите на заетостта в държавите-членки на еврозоната. Според тях - високата безработица в страни като Испания, Италия и Франция се дължи именно на еврото."Много хора се аргументират, че при разрушаване на еврото банковата система ще рухне и с това щетите ще бъдат огромни. Те обаче забравят, че при калкулацията с оставането на валутата трябва да бъдат включени и загубите от безработицата", казва Мирлес.

Самата Ангела Меркел, която също присъства на семинара и държа реч, говори за подобрения на валутната общност. Според Мирлес Европа години наред е живяла добре и без евро. "С еврото няма да има равенство на трудовия пазар в Европа", заключава той.

Какво има предвид може да се види от статистиката за безработицата в страните от еврозоната. Разликата е драстична - докато в Германия тя е едва 6.7 процента, без работа в Италия са над 12 процента от хората.

В Испания дори всеки четвърти. При младежката безработица ситуацията е още по-драстична. В Италия тя е 44 процента, в Испания минава 50 процента. "Младите испанци и италианци, които сега заради рецесията не могат да си намерят работа, ще чувстват десетилетия последствията", казва Петер Диаманд, преподавател в шатскя MIT.

Именно първите години са решаващи за бъдещата кариера на всеки млад човек. Когато този важен опит бъде пропуснат заради безработицата, едно цяло поколение е заплашено от дългогодишна стагнация. А Европа трябва да се противопостави на това.

В този контекст думите на Кристофър Симс, преподавател по парична политика в Принстън, не звучат толкова драстично. "Ако бях политически съветник в Гърция, Португалия или Испания, щях да посъветвам тези страни да подготвят планове за напускане на еврозоната", казва носителят на Нобелова награда от 2011 година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив