20 Юни 2024, 18:05 Днес (5) | Вчера (5)

Европа ускорява плановете за съживяване на пазара на ценни книжа, обезпечени с активи

12 Юни 2024 16:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2024, 15:17

Европа увеличава усилията си да направи по-евтино за банките да набират финансиране и да прехвърлят риска към капиталовите пазари, като начин за освобождаване на милиарди евро за отбрана и екологичния преход, съобщава агенция Блумбърг, цитирана от БНР.

Европейската комисия изисква от регулаторите и финансовата индустрия да разработят планове за увеличаване на привлекателността на обезпечените с активи ценни книжа - както за кредитополучателите, така и за инвеститорите, според лица, запознати с въпроса, цитирани от агенцията.

Предложенията, които се очаква да бъдат пуснати за обществено обсъждане през октомври, биха могли да включват мерки, които да улеснят застрахователите да инвестират в този пазар, казаха източниците на Блумбърг.

Докато изборите за Европейски парламент тази седмица нанесоха удар на управляващите партии в ключови икономики като Франция и Германия, регулаторите казват, че дългосрочната нужда да се намерят пари за сигурност и за справяне с изменението на климата е подхранила широка политическа подкрепа за усилията за задълбочаване на капиталовите пазари.

Хосе Мануел Кампа Фернандес, председател на Европейския банков орган, посочи секюритизацията като "една конкретна област", ​​където ще бъде предприето "действие". Секюритизацията включва банките да "пакетират" заеми, за да ги продадат на инвеститори, което би им позволило да освободят капитал, подкрепящ тези заеми, така че тези средства да могат да бъдат използвани за ново кредитиране. Той каза, че Европейската централна банка вече е изгладила своя процес за одобрение на сделки и че предстои по-голям напредък.

"Това ще бъде в полза на обществото. Също така мисля, че е добре за банките, защото ще генерира повече активност", каза той.

Предложенията са на ранен етап, така че конкретни мерки все още се решават, отбелязаха източниците на Блумбърг.

На този етап от Европейската Комисия не коментираха информация на агенцията.

Блумбърг напомня, че секюритизациите са жизненоважен източник на финансиране за американските банки, но се сринаха в Европа след финансовата криза от 2008 г. Непогасените книжа в ЕС, пласирани с инвеститори, възлизаха на около 345 милиарда евро миналия декември, по-малко от половината от нивото от 834 милиарда евро през 2008 г., според Асоциацията за финансови пазари в Европа, известна като AFME.

ЕС се стреми да финансира преход към по-екологична икономика, което изисква 650 милиарда евро допълнителни инвестиции годишно през следващото десетилетие и допълнителни 125 милиарда евро за цифрово финансиране, според оценки на Комисията, цитирани от AFME. ЕС също е под натиск да разположи повече пари, за да се защити, без да се вижда краят на войната в Украйна.

Тези нужди биха могли да засилят фокуса върху финансирането, според Верена Рос, ръководител на Европейския орган за ценни книжа и пазари, наблюдателят на пазарите в региона.

"Ако искате да намерите финансиране за отбраната, за цифровия преход и за устойчивите преходи... откъде ще дойде това?. Това, което е необходимо сега, е истинска политическа воля, за да се намери решения на някои от тези наистина трудни теми", посочи тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Юни 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8195
GBP 2.4796 2.4887 2.3158
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив