29 Март 2024, 12:12 Днес (6) | Вчера (11)

Европарламентът затяга правилата за бизнеса на застрахователните брокери

27 Февруари 2014 11:37 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 февруари 2014, 11:40
Под лиценза на creativecommons

Всички брокери трябва да разполагат със застрахователни договори, покриващи минимум 1 250 000 евро, в случаи на искове за професионална небрежност

Сключването на застраховка трябва да се улесни и да бъде по-добре защитено от законодателните промени, с които се актуализират правилата на Европейския съюз за информацията и съветите, предлагани от застрахователните агенти, предаде пресслужбата на Европейския парламент.

Евродепутатите подкрепиха промяната на правилата за сключване на застраховка "Живот" и имуществена застраховка, както и за предлагането на застрахователни пакети и услуги. Промените предвиждат въвеждането на сходни изисквания за информацията и уеднаквяване дейността на застрахователните компании и "доставчиците" на застраховки (брокерите).

Ясна информация

Преди подписването на договор на купувача трябва да бъде представена стандартна информация за видовете застраховки, задълженията по договора, застрахователните рискове и изключения, начините на плащане и премии на ясен и разбираем език.

Купувачите трябва да бъдат информирани и за общата стойност на договора, включително таксите за консултации и услуги. Застрахователните брокери ще трябва да се легитимират и да предоставят свои координати, както и да разкрият всеки възможен конфликт на интереси пред клиента.

Според текста държавите - членки на ЕС, ще имат правото да изискат от застрахователните брокери да разкрият своите възнаграждения, заплати, комисионни и непарични привилегии.

Посрещане на клиентските нужди

Всички застрахователни брокери трябва да бъдат регистрирани към съответния компетентен национален орган. Техният отдел "Продажби" трябва да бъде добре обучен, за да може да отговаря на запитванията и нуждите на клиентите.

Всички брокери трябва да разполагат със застрахователни договори, покриващи минимум 1 250 000 евро, в случаи на искове за професионална небрежност.

С цел да се защитят клиентите от финансова невъзможност застрахователния брокер да изпрати премия или иск, посредниците (брокери или продавачи) ще трябва да създадат гаранционен фонд или да разполагат с финансови средства, възлизащи на 4% от сумата на всички получени годишни премии.

Застрахователни пакети

При сключване на застрахователен договор, включващ  други услуги и продукти, като част от пакет на клиента трябва да бъде дадена възможност да закупи различните услуги заедно или поотделно, в зависимост от нуждите му, както и да получи информация за премията, цените и риска при всяка една от услугите.

Парламентът гласува промените, но не и законодателството като цяло, така че остава възможността за преговори за споразумение на първо четене със Съвета на министрите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив