29 Март 2024, 01:13 Днес (0) | Вчера (11)

Европарламентът настоява за нови санкции срещу Москва

15 Януари 2015 15:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 януари 2015, 17:28

Европейският парламент се обърна към Европейския съвет с призив "да наложи следващи ограничителни мерки" спрямо Русия при липсата на прогрес в регулирането на украинската криза

Макар доста държави, сред които Германия и Франция да се обявиха против налагането на нови санкции на Русия, Европейският парламент има други планове. Той се обърна към Европейския съвет с призив "да наложи следващи ограничителни мерки" спрямо Москва при липсата на прогрес в регулирането на украинската криза. Това стана с резолюция, която няма задължителен юридически характер.

В приетата днес резолюцията евродепутатите препоръчват санкциите да се разпространят "върху енергийния сектор", а също "да се ограничат възможностите на руските организации да извършват международни финансови транзакции".

Резолюцията идва в момент, в който американски анализатор заяви пред руските медии, че САЩ иска да засили натиска върху Русия и използва ЕС за целта, макар ЕС да няма такъв интерес. Тази теза застъпи директорът на Института "Рон Пол" Дениъл Макадамс пред телевизия "Раша тудей".

От икономическа гледна точка санкциите срещу Русия доведоха да ефекта на бумеранга, от който страдат жителите на Евросъюза. При това ЕС се сблъсква със силен натиск от страна на Вашингтон, отбелязва аналитикът, цитиран от БГНЕС.

"Очевидно е, че европейците, най-малко французите и немците, търсят изход от политиката на санкции, която удари по техните икономики много по-силно, отколкото те са мислили и очаквали", отбеляза Макадамс. Експертът подчерта, че с отказа от санкциите ЕС се опитва да намери изход от задаващата се рецесия.

Според него САЩ не са в състояние да признаят грешките си при поддържането на преврата в Украйна. Така че сега те правят всичко възможно, за да предотвратят прогреса в преговорите за мир. "Мисля, че САЩ ще продължават да оказват натиск върху Брюксел и правителствата на отделните страни, за да се съхрани непримиримата позиция по санкциите,", отбелязва аналитикът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив