31 Май 2024, 01:27 Днес (0) | Вчера (5)

Европарламентът одобри квотите за жени в управителни съвети

21 Ноември 2013 10:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2013, 10:53
Под лиценза на creativecommons

Евродепутатите предлагат компаниите, които не успеят да въведат подобни процедури, да бъдат подведени под отговорност. През 2013 г. само 17.6% от неизпълнителните членове на управителни съвети на най-големите компании в ЕС са жени

Дружества, листвани на фондовите борси в Европейския съюз, ще трябва да използват открити процедури за наемане на персонал, така че до 2020 г. най-малко 40% от членовете на управителните им органи да бъдат жени. Това е част от проект за директива на ЕС, който беше гласуван от Европарламента в сряда, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Евродепутатите предлагат компаниите, които не успеят да въведат подобни процедури, да бъдат подведени под отговорност. През 2013 г. само 17.6% от неизпълнителните членове на управителни съвети на най-големите компании в ЕС са жени.

"Ние приехме една логична резолюция и изпратихме ясен сигнал към съвета, но също така и към европейската общественост и всички заинтересовани страни", заяви съдокладчикът Роди Краца-Цагаропулу (ЕНП, Гърция) от комисията за правата на жените.

"Резолюцията изяснява и подобрява откритата прозрачна процедура за назначаване на неизпълнителни членове на управителния съвет, на компаниите, чиито акции се предлагат на финансовите пазари... Това ще покаже на нашите граждани, че ние се борим срещу дискриминацията, за равни възможности за всички, на пазара на труда", заяви съдокладчикът Евелин Регнер (С&Д, Австрия) от комисията по правните въпроси.

Евродепутатите призоваха държавите членки да гарантират, че дружествата, регистрирани на фондовите пазари, ще предприемат ефективни и обвързващи мерки за равен достъп на жените и мъжете до управителните органи, така че да се гарантира, че до 2020 г. най-малко 40% от позициите, без тези на изпълнителните директори, са заети от жени. Публичните дружества ще трябва да постигнат тази цел още през 2018 година.

Когато кандидатите са с еднакво добра квалификация, трябва да бъде даван приоритет на кандидата от по-слабо представения пол. Членовете на Европарламента подчертават, че квалификацията и заслугите трябва да останат основните критерии.

Правилата за наемане няма да се прилагат за малки и средни предприятия, т.е. тези, в които работят по-малко от 250 души. Въпреки това депутатите насърчават държавите членки да подкрепят малките и средните предприятия и да им дадат стимули за подобряване на баланса между половете в управителните органи.

Фирми, които не спазват правилата, ще трябва да обяснят причината и да уведомят компетентните национални органи за мерките, които са взети, и за плановете си за постигането на целта за в бъдеще.

Санкции като налагането на глоби трябва да бъдат налагани в случай на неспазване на прозрачните процедури за назначаване, а не за непостигането на целта от 40%, заявиха евродепутатите. Те предложиха изключването от участие в обществени поръчки да се добави към списъка с възможните санкции, които следва да бъдат направени задължителни, а не само препоръчителни, както предлага Европейската комисия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8014
GBP 2.4796 2.4887 2.2974
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив