28 Март 2024, 21:29 Днес (11) | Вчера (12)

Европарламентът прегърна идеята на Мони Паси: общо зарядно устройство за всички GSM-ми

13 Март 2014 14:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 март 2014, 14:43
Под лиценза на creativecommons

Промени в европейската директива за радиооборудването прие Европейският парламент днес

С тях той реши да има има едно общо зарядно устройство за всички мобилни телефони, продавани в ЕС, съобщиха от пресслужбата му. 

Промените вече бяха съгласувани на неформално равнище със Съвета на министрите. Използването на едно общо зарядно устройство ще намали отпадъците, разходите, както и затрудненията за потребителите. Идеята за него бе дадена преди години от Соломон и Гергана Паси. 

"Промените в директивата за радиооборудването са ефикасен инструмент за предотвратяване на смущенията между различните радио устройства. Изключително съм доволен, че успяхме да постигнем и съгласие за въвеждането на общо зарядно устройство. 

Това е в интерес както на потребителите, така и на околната среда. Общото зарядно устройство ще сложи край на събирането на много зарядни устройства на едно място и ще намали електронните отпадъци с 51 000 тона годишно", заяви докладчикът Барбара Вайлер (С&Д, Германия). 

Проектът за нова директива хармонизира правилата на пазара на радиооборудване, включително мобилните телефони, дистанционните за централно заключване на автомобилите и модемите. Промените в законодателството се наложиха заради нарастването на броя и разнообразието на радиооборудването. 

Те гарантират, че устройствата няма да си пречат едно на друго и ще отговарят на основните изисквания за здраве и безопасност. Членовете на Европейския парламент призоваха за подновяване на усилията за разработване на общо зарядно устройство за някои категории радиооборудване, по-специално мобилните телефони. Това ще намали затрудненията при използването им и ще намали ненужните отпадъци и разходи. 

Депутатите промениха законопроекта така, че работата с общи зарядни устройства да бъде основно изискване за радиооборудването. Европейската комисия ще преценява кои конкретни видове радиооборудване ще трябва да отговорят на това изискване. Депутатите подкрепиха текстове в директивата, които ще дадат на властите допълнителни инструменти за наблюдение на пазара за откриване на опасно радиооборудване, което не отговаря на новите правила за безопасност. Използвайки информацията, предоставена от държавите членки, и след задълбочена оценка Европейската комисия ще определи кои категории радиооборудване ще трябва да бъдат регистрирани, преди да бъдат пуснати на пазара. 

Подобна база данни вече работи в САЩ. Законопроектът бе одобрен днес с 550 гласа "за", 12 "против" и 8 "въздържал се". След гласуването в ЕП, той трябва да бъде официално одобрен от Съвета. Страните от ЕС ще разполагат с 2 години за транспониране на правилата в националното си законодателство, а производителите ще имат още 1 година, за да се съобразят с новите правила.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив