06 Май 2024, 23:05 Днес (0) | Вчера (1)

Европарламентът приема нови правила за социално осигуряване

01 Април 2014 09:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 април 2014, 09:37
Под лиценза на creativecommons

Промените засягат допълнителните пенсионни права на работещите в Европейския съюз при преместване в друга страна-членка, които ще бъдат защитени по силата на новото споразумение

Нови правила в областта на социалното осигуряване ще приеме Европейският парламент. Споразумение за това между Европейския парламент и държавите членки ще се обсъжда в пленарната зала в сряда /2 април/ и трябва да бъде гласувано в четвъртък /3 април/, съобщиха от пресслужбата на Европарламента. 

Промените засягат допълнителните пенсионни права на работещите в Европейския съюз при преместване в друга страна-членка, които ще бъдат защитени по силата на новото споразумение.

Задължителните пенсионни права, предоставени от държавата за хората, които работят в друга държава членка, вече са гарантирани съгласно законодателството на ЕС. 

До момента обаче не е установена равностойна защита на допълнителните пенсии – професионалните пенсии, пенсии, които са финансирани или съфинансирани от работодателите или по частна схема. 

Новото законодателство ще се прилага за работници от ЕС, които се преместват в рамките на ЕС, а по настояване на парламента – и по отношение на трансграничната мобилност на работна сила. 

Съгласно новите правила "правопораждащият срок", т.е. периодът на активно членство в схема, необходим за един човек да запази допълнителните си пенсионни права, не трябва да превишава три години. Споразумението поставя 4-годишен срок, в който страните трябва да въведат директивата в националното си законодателство. 

Текстът за защитата на допълнителните пенснионни права е един от най-"отлежалите” в ЕС. Той беше представен от Европейската комисия през 2005 г. и ревизиран през 2007 г., когато се проведе и първото четене в парламента. 

След това новото законодателство бе блокирано в Съвета за срок от 6 години, поради различия между пенсионните схеми на държавите-членки и изискването за единодушие. 

Влизането в сила на Договора от Лисабон позволи текстът да бъде поставен на гласуване с квалифицирано мнозинство, което дава възможност преговорите да бъдат възобновени.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив