01 Май 2024, 00:13 Днес (0) | Вчера (13)

Европейските застрахователи изправени пред промени и предизвикателства

19 Октомври 2023 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 октомври 2023, 09:36

Съвкупните бруто премии на 25-те най-големи застрахователи в Европа нарастват, а общата нетна печалба намалява

Европейската застрахователна индустрия беше изправена пред година на промени и предизвикателства. Първите десет застрахователни компании запазиха своите места за 2022 г., но по-надолу в класацията настъпи забележимо разместване, според анализ на AM Best.
Съвкупната брутна записана премия на 25-те най-големи застрахователи в Европа нарасна, а общата нетна печалба намаля.
AM Best изрази негативни перспективи за сегментите на общото застраховане във Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство. Тези перспективи бяха повлияни от нарастващите лихвени проценти, нестабилността на инвестициите, инфлацията и увеличените разходи, свързани с природните бедствия.
Високата инфлация на индекса на потребителските цени, прекъсванията на веригата за доставки и стесненият пазар на труда добавиха предизвикателства, свързани с инфлацията на вземанията. Бизнесът с автомобилното застраховане изпита тежестта на тези предизвикателства, което доведе до увеличени коефициенти на загуби поради по-високите разходи за части и труд.
Европейската застрахователна индустрия продължава да се движи в динамичен пейзаж, белязан от икономическа несигурност и променящи се пазарни условия, което изисква от застрахователите да се адаптират и да правят иновации, за да поддържат рентабилността
Топ 10 на застрахователните компании в Европа остават непроменени през 2022 г. Въпреки това, по-надолу в класацията има значително движение, като AIG Europe влезе отново в топ 30, а базираният в Швейцария Baloise Holding отпадна.
Брутните записани премии (GWP) в 30-те най-големи застрахователи в Европа са нараснали с 11% на годишна база през 2022 г. Топ 10 застрахователи колективно изпреварват своите по-малки колеги, като базираната в Обединеното кралство RSA Insurance Group е единственият застраховател сред първите 30, който отчита намалени бруто премии.
Франция и Германия оглавиха класацията с по шест компании в топ 30 на Европа, следвани от Обединеното кралство с четири. Швейцария и Испания помещават по три сред първите 30 застрахователи.
Първите пет позиции остават непроменени, като Allianz, AXA, Lloyd’s, Chubb и Zurich доминират в класацията. Четири от тях отчитат нисък до среден ръст на премиите.
Сред групите, класирани от 11 до 20 място, няколко компании правят значителни стъпки. Vienna Insurance Group се изкачва с три позиции, Aéma Groupe напредва от позиция 23 през 2020 г. на 15, Unipol се понижава с две позиции, Sampo слиза с две позиции, а Groupama Assurances Mutuelles се изкачва с две позиции.
Beazley прави впечатляващ скок, изкачвайки се с четири места до позиция 23. Растежът на компанията се движи от стабилни резултати в кибернетичното, морското и политическото застраховане, както и злополуките.
Общата печалба след данъчно облагане (PAT) за европейските застрахователи спада през 2022 г. Резултатите от инвестициите бяха отрицателно повлияни от колебанията в пазарните стойности, водени от бързо нарастващите лихвени проценти.
Очаква се постоянно високите нива на инфлация да продължат да затрудняват рентабилността, особено в автомобилното застраховане.
Повечето компании в класацията поддържат високи регулаторни коефициенти на платежоспособност. Нито една от групите не е имала коефициенти под 150%, като мнозинството (80% от 26) имат коефициенти над 200%, което илюстрира стабилната платежоспособност на европейския застрахователен сектор.
Фактори като нарастващи лихвени проценти и нестабилност на инвестициите повлияха на коефициентите на платежоспособност, но взаимните групи и тези, които презастраховаха и големите корпоративни рискове, често имаха конкурентно предимство с високи коефициенти на платежоспособност.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив