07 Октомври 2024, 22:40 Днес (1) | Вчера (0)

Европейските лидери заседават за енергетиката, икономиката и санкциите

19 Март 2015 09:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2015, 09:33
Под лиценза на creativecommons

Енергийната сигурност, Украйна и икономиката на Европейския съюз (ЕС) ще бъдат основните теми на Европейския съвет, който се провежда днес и утре в Брюксел.

Според проектните документи за заседанията европейските лидери са готови да насърчат построяването на нови газови интерконекторни връзки, които да гарантират на зависимите от Русия държави членки енергийна сигурност, в случай че Москва спре доставките за ЕС.

На срещата ще бъде поставен фокус върху изискването за "прозрачност на пазара на гориво в ЕС и гарантирането, че споразуменията с външните доставчици ще бъдат напълно съвместими с европейските закони и приоритети". Причината темата да бъде отново на дневен ред са противоречията относно проекта "Южен поток" преди окончателното му спиране.

Опасенията, че Русия планира нови действия на територията на Източна Украйна, също ще бъдат отразени в дневния ред на Съвета. Председателят Доналд Туск предупреди, че Западът трябва да се приготви за "дълъг конфликт", и призова държавите членки да не отстъпват от режима на санкции само дни преди срещата на европейските лидери.

През последната седмица ЕС поднови забранителните си списъци, които съдържат имената на 150 физически лица и 37 организации. Споразумение за разширяването или удължаването на режима на санкции, който изтича през юли, все още не е постигнато.

Според черновите за Европейския съвет ЕС предвижда да продължи сближаването си със страните от бившата съветска сфера на влияние – Грузия, Молдова и Украйна. Освен това през май предстои и срещата на върха на държавите от Източното партньорство, чийто домакин ще бъде настоящият председател на Съвета на ЕС – Рига.

"Прилагането на ключови структурни реформи" ще бъде основната тема на икономическите дискусии на Съвета. Лидерите ще обсъдят възможните сценарии за постигане на икономически растеж след периода на икономически съкращения по време на финансовата криза.

Мерките за постигане на позитивни обществени нагласи спрямо Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) също ще бъдат обсъдени в Брюксел.

Гръцкото правителство по-рано изрази желание отношенията между Атина и кредиторите ѝ да бъдат вместени в дневния ред на Съвета – страната е в безизходно положение, докато очаква транша финансова помощ от ЕС, а лидерите от еврозоната настояват за незабавно прилагане на реформи. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив