16 Април 2024, 19:57 Днес (11) | Вчера (10)

Европейските региони ще получат 325 милиарда евро за новия бюджетен период

20 Ноември 2013 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 ноември 2013, 16:23
Под лиценза на creativecommons

Основните правила и регламенти за прилагане на кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. бяха одобрени от Европейския парламент след трудни преговори с държавите членки

Основните правила и регламенти за прилагане на кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. бяха одобрени от Европейския парламента след трудни преговори с държавите членки, продължили повече от година

Основните правила и регламенти за прилагане на кохезионната политика на Европейския съюз за периода 2014-2020 г. бяха одобрени от Европейския парламент след трудни преговори с държавите членки, продължили повече от година, съобщиха от пресслужбата на институцията.

В компромисното споразумение със Съвета на ЕС евродепутатите осигуриха значително финансиране за регионите на ЕС, за да могат да инвестират в проекти за развитие при по-справедливи условия. Освен това те намалиха бюрократичните изисквания при кандидатстване за средствата, които са крайно необходими в този момент на икономическа криза.

"Държавите членки и регионите ще могат да се съсредоточат върху въздействието на програмите и проектите и да се тревожи по-малко за административните подробности", заяви председателят на комисията за регионално развитие и основен преговарящ за парламента по кохезионната политика Данута Хюбнер (ЕНП, Полша).

"Политиката на сближаване ще продължи да бъде основният европейски източник на публично финансиране в рамките на многогодишната финансова рамка за периода 2014‑2020 година. Новите правила поставят ударение на необходимостта да се инвестира разумно. Синхронизирането на новата политика на сближаване със стратегията "ЕС 2020" е ключова. Инвестициите в интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж ще ни доведе към икономическо, социално и териториално сближаване", допълни тя.

"Петте фонда, обхванати от общия регламент, представляват централната инвестиционна рамка на бюджета на ЕС. Кохезионните фондове ще се превърнат от инструмент за компенсиране и преразпределение в целенасочен инвестиционен инструмент, основан на знанието, устойчивото развитие и работните места", заяви и Ламберт ван Нистелрой (ЕНП, Холандия), съдокладчик за регламента.

Нова "обща стратегическа рамка" ще осигури единни правила за петте основни фонда за развитие на ЕС. Също така новите правила ще концентрират инвестициите в малък брой теми, свързани с целите на "Европа 2020" (стратегия на приоритетен растеж на ЕС). Това ще създаде критична маса за по-добри резултати.

Освен това евродепутатите заложиха гаранции, че предоставянето на финансиране ще е свързано по справедлив начин с доброто икономическото управление. Тези мерки могат да доведат до спиране на средствата от фондовете в случай на национален макроикономически дисбаланс или прекомерен бюджетен дефицит.

В бъдеще Европарламентът ще може да упражнява правото си на контрол над всички решения, засягащи спирането на средствата чрез структуриран диалог с Европейската комисия. В допълнение всяко спиране на средства ще бъде съобразено със социалните и икономическите условия в съответната държава членка.

"Европейският социален фонд е инструмент на ЕС за заетост, който дава възможност на гражданите на ЕС, особено на младите хора, да започнат работа, да се върнат на работа и да запазят заетостта си", заяви Елизабет Морен-Шартие (ЕНП, Франция), докладчик на парламента за Европейския социален фонд.

Реформа в политиката на сближаване на ЕС в 10 точки

325 милиарда евро от бюджета на ЕС за 2014-2020 г. ще се инвестират по линия на политиката на сближаване в регионите и градовете на държавите от Европа, за да се постигнат целите на ЕС за растеж и работни места и за борба срещу изменението на климата, енергийната зависимост и социалното изключване, припомни във вторник и Европейската комисия. От Брюксел обобощиха и основните 10 елемента на реформата.

Сред тях са инвестиране във всички региони на ЕС и адаптиране на размера на помощите и на националния принос (процент на съфинансиране) към тяхното равнище на развитие, както и насочване на ресурсите към ключови сектори на растеж. Това означава инвестициите по Европейския фонд за регионално развитие да бъдат съсредоточени върху четири приоритета – иновации и научни изследвания, програма в областта на цифровите технологии, подпомагане на малките и средни предприятия и нисковъглеродна икономика.

Според Еврокомисията трябва да се определят ясни, прозрачни и измерими цели за отчетност и резултати, да се въведат условия за отпускане на средствата, да се създаде обща стратегия за повече координация и по-малко дублиране на усилията, както и да се намали бюрокрацията и да се опрости използването на инвестициите на ЕС.

Брюксел ще работи още за засилване на трансграничното сътрудничество, за по-добро свързване на политиката на сближаване с общото икономическо управление на ЕС и за насърчаване на по-широкото използване на финансови инструменти за подпомагане на малките и средните предприятия и подобряване на достъпа им до кредитиране.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив