19 Април 2024, 04:19 Днес (0) | Вчера (11)

Европейските средства за образование се увеличават с 10 млн. евро, а за заетост – с 80 млн. евро

12 Март 2014 17:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2014, 17:04

До края на месец март Споразумението за партньорство ще бъде изпратено официално на ЕК

През програмния период 2014 – 2020 г. България ще разполага с ресурс от Европейския съюз в размер около 15 милиарда евро, заяви вицепремиерът и министър правосъдието Зинаида Златанова на пресконференция след правителственото заседание.

Вицепремиерът Златанова представи пред медиите финансовото разпределение на средствата по Оперативни програми. "Ако за Програмата за развитие на селските райони и за Програмата за морско дело и рибарство средствата се определят в голяма степен от специфичните за тези фондове регламенти, то за средствата от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския Социален фонд и Кохезионния фонд, които ще финансират общо седем оперативни програми, трябваше да бъде направен сериозен анализ и постигнато съгласие за размера и насочеността на инвестициите, разпределени в оперативни програми", подчерта Златанова.

Вицепремиерът напомни, че през месец август 2013 г. вече беше гледано индикативно разпределение на финансовия ресурс от европейските структурни и инвестиционни фондове между отделните тематични цели и оперативни програми по цени 2011 г. "Това са индикативните цени, по които се преговаря европейският бюджет за 7-годишната финансова рамка", обясни Златанова. Тя добави, че предложението за индикативно разпределение се основава на разработен модел, който дава основа за провеждането на политически дебат и при актуалните основни допускания, касаещи размера и разпределението по фондовете. "Това разпределение не включваше резерва за изпълнение по фондовете, за да могат програмите да имат ясна представа за минималния достъпен ресурс през следващите седем години", каза вицепремиерът.

По думите на Златанова развитието на преговорите по законодателния пакет на ниво ЕС е довело до очаквана промяна на редица от допусканията, въз основа на които е направено първоначалното индикативно финансово разпределение. "Постигнато беше съгласие за минималния дял на Европейския социален фонд от размера на Структурните фондове. В края на миналата година Европейската комисия ни уведоми и за окончателните размери на алокациите по фондове, включително за размера на средствата за България по Фонда за подпомагане на най-нуждаещите се, Механизма за свързване на Европа и Инициативата за младежка заетост. Въз основа на това, както и на получените от ЕК коментари по Споразумението за партньорство, индикативното финансово разпределение бе актуализирано по текущи цени. При това разпределение се отчита и резервът за изпълнение", обясни Златанова.

Вицепремиерът подчерта, че към този момент вече имаме Споразумение за партньорство и оперативни програми, които навлизат в своя финален етап на подготовка. "Това даде яснота относно предвижданите интервенции и доведе до промяна на алокациите по някои от оперативните програми, спрямо предвижданията от миналата година", заяви вицепремиерът. Тя обърна внимание, че Оперативна програма "Добро управление" е намалена с 90 млн. евро като средствата се преразпределят за сметка на увеличение на други две Оперативни програми – 80 млн. евро са насочени за Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и 10 млн. евро към Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

По време на пресконференцията директорът на Дирекция "Програмиране на средствата от ЕС" Добринка Кръстева представи детайлите по финансовото разпределение на средствата. Тя каза още, че до края на този месец престои да се изпрати на ЕК официално Споразумението за партньорство. "Целта ни е да изпратим Оперативните програми до края на месец юни. Успоредно с това се подготвят и правилата за разходването на средствата на национално ниво", добави Кръстева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив