27 Април 2024, 02:09 Днес (0) | Вчера (11)

Европейският банков надзор следи ликвидността на италианските банки

10 Октомври 2018 14:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 октомври 2018, 13:21

Няма причина за тревога, уверяват инвеститори

Европейските банкови надзорни органи са засилили мониторинга относно равнището на ликвидност в италианските банки след рязкото повишение на доходността на държавните облигации на Апенините, въпреки че няма причина за тревога, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки свой неназован европейски източник, предаде БНР. Източникът е посочил пред Ройтерс, че мониторингът вече се извършва "по-интензивно от обикновено" поради сътресенията на дълговия пазар през последните дни на търговия.

Както от Италианската централна банка, така и от ЕЦБ, която изпълнява и функцията на единен банков надзорен орган на еврозоната, обаче отказаха да коментират информацията.

Европейската централна банка, съвместно с националните надзорни органи следи редовно условията за ликвидност на кредиторите и коригира този свой мониторинг, включително неговата честотата и дълбочина, по време на периоди на стрес или на нестабилност на пазара, посочи източник от ЕЦБ.

Трябва да се има предвид, че бюджетните разправии между антисистемното правителство на Рим и европейските власти в Брюксел причиниха в последно време агресивни разпродажби на италианските държавни облигации, което доведе до ръст на доходността на 10-годишните книжа към 3,72% - най-високо ниво от февруари 2014-а година насам.

Повод за това даде заложената от италианското правителство цел за 2019-а година за бюджетен дефицит в размер на 2,4% от БВП, утроявайки по този начин бюджетните разчети на предишните управляващи в силно задлъжнялата трета по сила икономика в еврозоната. Европейската комисия критикува остро бюджетните цели на новата власт в Рим, което изнерви инвеститорите в италиански дългови книжа.

По принцип италианските банки са доста уязвими от проблеми с държавния дълг на страната, тъй като те притежават вътрешни облигации за около 375 млрд. евро, които представляват около 10% от техните активи. Това означава, че всяко нарастване на доходността на италианските облигации, което се изразява и в намаляване на тяхната цена, изяжда от техните нива на капитализация. През последните месеци акциите на италианските кредитни институции пък спаднаха рязко, докато  разходите за застраховане на дълга на големите банки срещу потенциално просрочване се увеличиха.

Въпреки всичко, голямата парична ликвидност, предоставена от ЕЦБ през последните години посредством мащабните програми за количествени улеснения, предпазва междубанковия пазар от по-сериозни напрежения и трусове, посочиха за Ройтерс инвеститорите от Милано.

Италианските банки също така не са претърпели някакъв съществен отлив на депозити, според най-новите налични данни. През юли депозитите в италианските банки възлязоха на 2,39 трлн. евро спрямо 2,41 трлн. евро през юни, когато новото антиситемно правителство положи клетва, но през последните месеци нивата на банкови депозити останаха относително стабилни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив