05 Май 2024, 21:45 Днес (1) | Вчера (0)

Европейският бизнес инвестира все повече в генеративен AI

18 Септември 2023 15:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2023, 08:16

66% от предприятията въвеждат специфично обучение за служителите

Европейските предприятия увеличават инвестициите в иновации в областта на генеративния изкуствен интелект (AI) и това се случва с все по-бърз темп. Причината е, че фирмите се опитват да догонят бизнесите, базирани в САЩ, сочи ново проучване, цитирано от TechNews.bg. Генеративният AI доминира в технологичните бюджети на европейските компании, показват данните от глобално изследване, проведено от Accenture чрез допитване сред 2300 висши ръководители. 91% от предприятията на стария континент отделят значителен дял за генеративен AI тази година, в сравнение с 87% в САЩ. Освен това броят на патентите за AI  в Европа между 2016 г. и 2021 г. се е увеличил с 53%, показват резултатите.
Проучването разкрива още, че европейските страни изостават от САЩ по отношение на готовността си да "мащабират" използването на генеративните алгоритми. Готовност за подобна стъпка имат 17% от фирмите – в сравнение с 30% от бизнесите отвъд Атлантическия океан.
Някои от най-големите предизвикателства за организациите в Европа и САЩ са правилните стратегии за данни и изграждането на т. нар. дигитално ядро, показва анализът. Въпреки това има и още по-голямо предизвикателство в Европа и това е наличието на подходящите таланти. 42% от запитаните посочват липсата на подходящи специалисти като основно затруднение, в сравнение с 34% в САЩ.
За да се справят със ситуацията, европейските компании са ускорили инвестициите си в обучение на персонала да използва генеративни AI инструменти в ежедневната си работа. 66% въвеждат специфично обучение за генеративни AI през 2023 г., а 49% предлагат обучение на работното място за служителите, които използват технологията, според констатациите.
Бизнесът в Европа планира да увеличи още повече бюджетите си за инвестиции в генеративни алгоритми през следващите две години. Според анкетата, 94% очакват, че ще отделят значителна или сериозна част от своите технологични бюджети за този тип технология  – в сравнение с 91% в Северна Америка.
"Тъй като 40% от всички работни часове ще бъдат повлияни от големите езикови модели като ChatGPT, вече е ясно каква стойност има тази технология за бизнеса, служителите и клиентите", коментира Жан-Марк Олание, главен изпълнителен директор на Accenture Europe. "Европейските компании набират скорост  в надпреварата на терена на генеративните AI, като иновациите от т. нар. "AI поколение" отбелязват най-бързия си темп на растеж досега".
По думите на Олание, за да извлече действителна стойност от генеративния AI, бизнесът се нуждае от силно цифрово ядро от облак и данни, като същевременно си гарантира, че то се прилага отговорно. Това обаче отнема време.
Много европейски компании все още са в процес на изграждане на своята основа от подходящите данни, което означава, че за момента е рано за експериментиране с генеративните AI. Това е проблем, на който трябва да се обърне внимание, според анализа.
Инвестициите в генеративни AI в бизнеса не може да са готова, самостоятелна технологична стратегия, отделна от останалите технологични процеси и политики. "Става въпрос за преоткриване на бизнеса, за поставяне на дигиталното в центъра на вниманието и проектиране на преднамерена и холистична стратегия за иновации", обобщава Олание.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив