29 Март 2024, 16:45 Днес (11) | Вчера (11)

Европейският парламент се събира за последно заседание през настоящия си мандат

14 Април 2014 09:31 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 април 2014, 09:14
Под лиценза на creativecommons

Програмата предвижда евродепутатите днес да обсъдят въпросите за разширяването на инфраструктура за алтернативни горива, за въвеждането на свързани с шума ограничения на летищата, междуинституционалното споразумение по регистъра за прозрачнос

Европейският парламент се събира в Страсбург тази седмица за последно пленарно заседание в през настоящия мандат. Следващият месец ще бъде предизборната кампания за избор на нов Европарламент.

Програмата предвижда евродепутатите днес да обсъдят въпросите за разширяването на инфраструктура за алтернативни горива, за въвеждането на свързани с шума ограничения на летищата, междуинституционалното споразумение по регистъра за прозрачност.

Утре Европарламентът ще обсъди препоръка по директивата за обезпечаването на банкови депозити. Предвижда се евродепутатите да насърчат държавите от Европейския съюз да предприемат необходимото, така че кредитните институции да създадат за 10 години фонд за обезпечаване на депозитите, възлизащ на най-малко 0.8% от гарантираните депозити. Предложението цели при изпадането на дадена банка в несъстоятелността първостепенната тежест да бъде поемана от притежателите на акции и облигации, а не от данъкоплатците.

Страните, участващи в банков съюз, ще трябва да създадат единен фонд от 55 милиарда евро за преобразуването на проблемни банки. Фондът ще се финансира чрез вноски от кредитните институции в тези страни. Държавите извън банковия съюз ще трябва в рамките на 10 години да създадат свой собствен фонд, който да съставлява един процент от обезпечените депозити. Всяка банка ще трябва да има и свой собствен кризисен план, по който да може да бъде преструктурирана или ликвидирана без излишни усложнения.

Също във вторник ще бъде разисквано подобряването на мобилността на работниците чрез повишаване на преносимостта на правата на допълнителна пенсия. Европараламентът ще обсъди още командироването на работници в рамките на предоставянето на услуги, както и укрепването на сътрудничеството между обществените служби по заетостта.

В сряда евродепутатите ще разговарят за натиска от страна на Русия върху държавите от Източното партньорство и по-специално за дестабилизирането на източната част на Украйна. Те ще обсъдят статута и финансирането на европейските политически партии и на европейските политически фондации.

За четвъртък програмата предвижда Европарламентът да обсъди въпроса за удължаването на задържането от страна на държавите от ЕС на незаконно пребиваващи граждани на държави извън общността отвъд 18-месечния период в нарушение на директивата за връщане. Евродепутатите ще гласуват и доклади за новите психоактивни вещества и за наказуемите деяния и прилагани наказания в областта на преноса на наркотици.

В четвъртък се предвижда Европейският парламент да гласува резолюция за събитията в Източна Украйна. Евродепутатите ще определят становището си, след като в сряда изслушат по тази тема еврокомисаря по разширяването политиката на съседство Щефан Фюле.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив