28 Март 2024, 15:24 Днес (9) | Вчера (12)

Европейският съвет няма да подкрепи разселването на мигрантите в ЕС

25 Юни 2015 13:21 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 юни 2015, 12:09
Под лиценза на creativecommons

Лидерите на 28-те държави от ЕС се събират на двудневен Европейски съвет в Брюксел, на който отново ще поставят на обсъждане темата за миграцията и възможностите за решаване на този проблем

Засега идеята на ЕК за разпределяне на бежанците в ЕС на квотен принцип не среща одобрението на страните членки, които заплашват, че няма да се съобразят с този план. Същевременно дипломат от Брюксел заяви, че Съветът няма да одобри предложената от ЕК схема за задължително разселване на мигрантите в общността.

Високопоставен анонимен дипломат от Брюксел, заяви, че идеята за задължително разселване на мигрантите в ЕС никога няма да получи подкрепа. Европейският съвет, който ще заседава в четвъртък и петък в Брюксел, няма да одобри предложената от Европейската комисия схема за задължително разселване на мигрантите в ЕС.

Дипломатът отбеляза, че остава въпросът за подкрепа за държавите по външната граница на ЕС - финансова, логистична, с временни схеми за разселване.

Необходим е компромис, доброволното разселване не означава да не се направи нищо, посочи дипломатът. Той отбеляза, че все повече се очертава нуждата от затягане на политиката на връщане на мигрантите към държавите на техния произход, както и за по-добро приобщаване към приемащите държави за онези, които са получили разрешение да останат в ЕС.

Италианският премиер Матео Ренци заяви, че Италия може и сама да спасява мигрантите в Средиземно море, но Европа не може да си позволи да остане безучастна.

"Проблемът днес не е да се изясни как Италия може да се справи сама с кризата. Ние сме велика страна, която не допуска да изпадне в истерия само защото тази година при нас са пристигнали няколко хиляди мигранти повече от очакваното. Ако сме принудени да се справяме сами, ние няма да се опитаме да се измъкнем. Няма да се откажем да спасим и един човешки живот. Животът струва повече от едно социологическо проучване. Ако Европа реагира обаче, това ще е повече в полза на Европа, отколкото на Италия", допълни италианският премиер Матео Ренци.

Италия е принудена да се справя с поредица миграционни вълни (над 60 000 души са пристигнали в страната от началото на годината), а положението се влошава допълнително от отказа на много европейски страни да поемат част от мигрантите, искащи убежище, и от решението на съседните държави да връщат мигранти.

На 14 юни Ренци вече заплаши Европа с "план Б" (без да уточни в какво се състои той), ако Италия не бъде подпомогната да се справи с притока.

Засега ЕК защитава идеята за квотно разпределение на мигрантите в държавите членки, като всяка трябва да поеме солидарно своя дял въз основа на ръст на БВП, безработица, ниво на социалните услуги. България, както и много държави от ЕС, отхвърля предложената система на квоти, тъй като тя не отчита капацитета на отделните страни.

 

Същевременно Италия и Великобритания обмислят в дългосрочен план възможността за създаване на бежански лагери в Нигер и Тунис за прехващане на мигрантите, преди те да влязат в Либия, където липсата на ефективна държавна власт благоприятства всякакъв трафик.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив