28 Март 2024, 19:39 Днес (11) | Вчера (12)

Европейският съд установи дискриминация срещу мъжете на държавна служба във Франция

25 Юли 2014 17:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 юли 2014, 17:14
Под лиценза на creativecommons

Съдът на на ЕС се произнесе за неравенството в пенсионните планове между мъжете и жените във френската държавна служба

Съдът на Европейския съюз предупреди за неравенство в пенсионните възможности за мъже и жени на държавна служба във Франция, съобщи EurActiv. Според становище на съда от миналата седмица, френската пенсионна система може да бъде дискриминираща спрямо мъжете, които са държавни служители.

"Френските правила за определени предимства, свързани с пенсионирането на държавни служители, водят до непряка дискриминация, основавана на пола", гласи становището на съда.

European Court: Male civil servants discriminated against in FranceДелото, по което съд в Лион е поискал становището на европейския съд, е по случай от 2005 г. Тогава здравният работник Морис Леон подава заявление за пенсиониране към Френския държавен осигурителен фонд за служителите на местната власт. Той настоява да се пенсионира по-рано, тъй като е баща на три деца. Искането му обаче е отхвърлено, защото Леон не е бил в бащинство достатъчно дълго време и за трите деца.

Френското законодателство гласи, че ако държавен служител е отгледал поне три деца, той или тя могат да се възползват от по-ранно пенсиониране. За да ползват това предимство обаче служителите трябва да докажат, че са прекъснали професионалната си дейност за поне два месеца за всяко дете, което имат.

Жените автоматично получават това време извън работното място благодарение на правилата за майчински отпуск. Той им гарантира 16 седмици за първите им две деца и 26 седмици за третото. Отпускът по бащинство във Франция е 11 последователни дни, много по-малко от двата месеца, изисквани за ранно пенсиониране.

Според съдебното становище критерият, използван при френските правила, води до ситуация, в която много повече жени, отколкото мъже получават съответното предимство при пенсиониране. Задължителният отпуск по майчинство означава, че всички майки с големи семейства могат да изберат ранното пенсиониране, докато за бащите това не е задължително.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив