25 Май 2024, 23:33 Днес (0) | Вчера (1)

Европейското турне на Алексис Ципрас продължава в Брюксел и Париж

04 Февруари 2015 11:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2015, 10:42
Под лиценза на creativecommons

Лидерът на коалицията на радикалната левица СИРИЗА ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер и френския президент Франсоа Оланд.

Във вторник Ципрас беше в Рим заедно с финансовия министър Янис Варуфакис, а в понеделник – в кипърската столица Никозия. Варуфакис в понеделник се срещна с министрите на финансите на Франция и Великобритания – съответно Мишел Сапен и Джордж Озбърн, а днес ще бъде на посещение във Франкфурт при президента на Европейската централна банка Марио Драги. В четвъртък в Берлин ще го приеме германският му колега Волфганг Шойбле.

Във вторник Янис Варуфакис обяви пред "Файненшъл таймс", че Гърция вече няма да настоява за отписване на външния дълг на стойност 315 млрд. евро, а вместо това ще поиска серия от замени на дългови облигации.

Председателят на екомисията Жан-Клод Юнкер изрази готовност за диалог с Гърция, но отказва да промени всичко в Европа след издигането на радикалната левица на власт в Атина, предаде "Франс прес".

"Ще трябва да преустроим някои от нашите политики, но няма да променяме всичко заради изборен резултат, който се харесва на едни и не се харесва на други", заяви Юнкер пред евродепутати във вторник.

"Очевидно трябва да имаме предвид демократичното всенародното допитване сред гръцкия народ, на чиято смелост се възхищавам много", отбеляза той. "Но трябва също така онези, които спечелиха изборите в Гърция, да вземат предвид убежденията и начина на действие на другите (...) Съществуват и други обществени мнения, други парламентарни мнения", подчерта Юнкер, с което даде да се разбере, че не всички искания на новото гръцко правителство ще могат да бъдат чути на фона на съпротивата на някои страни членки.

Доста страни от еврозоната не възнамеряват да правят подаръци на Гърция. Сред тях са Финландия, Естония, Латвия, Холандия, които наред с Германия са застъпници на бюджетните икономии. Португалия и Испания, които понесоха с пълна сила ударите на кризата и бяха принудени да положат усилия, за да отговорят на изискванията на своите кредитори, също са гневни на Гърция, коментира БТА.

В същото време всяко решение за бъдещето на страната трябва да се вземе с единодушие от 19-те членки на Еврогрупата - форума на министрите на финансите от еврозоната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив