16 Май 2024, 12:58 Днес (5) | Вчера (12)

Египет включва застраховка "Античност" във входните билети за музеите

22 Март 2022 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 март 2022, 15:50

Водят се дискусии за застраховане на най-важните музеи

Застрахователната федерация на Египет (IFE) предложи премиите за музейните застраховки да бъдат включени в стойността на входните билети за институциите, които показват материалното и нематериалното наследство, както и за други исторически обекти, подобно на включването на застрахователните премии в цената на билетчетата за метро и влак. Според IFE, застрахователното покритие за музеи, дворци и други исторически обекти е национална цел, тъй като античните предмети и обекти представляват национално богатство. "Земята на Египет се счита за глобален исторически архив на цивилизациите, тъй като Египет притежава повече от една трета от световните антики, включително фараонски, римски, гръцки, ислямски и коптски",  посочват от застрахователната федерация. Оттам добавят, че вече са стартирали действия за предоставяне на застрахователно покритие. Два комитета в рамките на IFE са проучили различни международни модели за музейно застраховане и дори са добавили някои нови условия, за да придадат на застрахователната полица египетски характер и да отговорят на нормите на египетския застрахователен пазар. Египетският застрахователен пазар е наясно  с важността на антиките и необходимостта от запазването им. Специализираните застрахователни продукти са предназначени да покриват загуби или щети, на които антиките могат да бъдат изложени, докато са в музеи или по време на тяхното транспортиране, за да бъдат показвани на изложби или международни форуми в чужбина.

Застраховането на антики е специализирана област заради естеството на рисковете и тяхната сложност. Трудността при определяне стойността на застрахователната сума идва от това, че антиките са уникати, натоварени и с нематериален смисъл и поради това безценни. Не на последно място се добавят и специалните технически изисквания при управлението на риска, независимо дали става дума за експониране, съхранение или транспортиране на антиките. Тарифирането става на базата на много фактори, включително историческата епоха,  материалът, от който е изработена реликвата, както и физическото състояние на антиката или произведението на изкуството.
В дискусиите с властите от IFE е обсъдена възможността за застраховане на някои музеи, най-важните от които са:
-    Египетският музей в Кайро – най-голямото в света хранилище на предмети на древноегипетското изкуство;
-    Голямата джамия на Мохамед Али паша или Алебастровата джамия – поръчана от Мохамед Али паша ал-Масуд ибн Ага,  фактически владетел на Египет от 1805 до 1848 г., който се счита за основател на съвременен Египет;
-    Коптският музей в Кайро – най-голямата колекция от коптски християнски артефакти в света;
-    Музеят на ислямското изкуство – най-големият в света специализиран ислямски музей;
-    Кралският музей на бижутата – намира се в Александрия, в бившия дворец на принцеса Фатма Ал Захра. Залите съдържат неоценима колекция от скъпоценности и бижута от династията Мохамед Али паша;
-    Мумификационният музей – археологически музей в Луксор, Горен Египет;
-    Нубийски музей на Асуан – документира богатствата на една култура, която е била почти измита с изграждането на язовир Асуан и създаването на езерото Насър. Сред артефактите в музейната колекция е статуята на Рамзес II.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8116
GBP 2.4796 2.4887 2.2746
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив