19 Април 2024, 02:10 Днес (0) | Вчера (11)

Египетската армия свали Мохамед Мурси

04 Юли 2013 09:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2013, 09:35

Главнокомандващият въоръжените сили на Египет Абдел Фатах ал Сиси съобщи в изявление по държавната телевизия, че отстранява президента на страната Мохамед Мурси и обяви назначаването на председателя на Върховния съд за временно изпълняващ длъжността президент

След седмица на масови протести и кръвопролития, при които загинаха близо 50 души, египетската армия свали президента-ислямист Мохамед Мурси.

Главнокомандващият въоръжените сили на Египет Абдел Фатах ал Сиси съобщи в изявление по държавната телевизия, че отстранява президента на страната Мохамед Мурси и обяви назначаването на председателя на Върховния съд за временно изпълняващ длъжността президент. Сиси обяви също отменянето на съставената от ислямисти конституция и назначи предсрочни президентски избори.

Новината беше посрещната със сблъсъци в няколко големи града. Съобщава се за сблъсъци в Кайро, Александрия и Марса Матрух, съобщава Фокус. В западния град Марса Матрух са загинали четирима души при сблъсъци между силите за сигурност и поддръжници на Мохамед Мурси. Други 10 души са ранени, след като група въоръжени поддръжници на Мурси са щурмували щаба на силите за сигурност в града.

В столицата Кайро е загинал един човек при сблъсъци между привърженици на сваления от армията президент и полицията на площада пред джамията Рабия ал Адавия, където се събраха хиляди поддръжници на властта на ислямистите.

В средиземноморския град Александрия са избухнали сблъсъци между опоненти и привърженици на сваления от длъжност президент на Египет. Очевидци съобщават, че враждуващите страни са се замеряли с камъни. От полицията съобщиха, че са поискали подкрепление в района. Междувременно Мохамед Мурси настоя, че остава президент на Египет.

В свое видео изявление, качено в „Ютюб”, политикът-ислямист заяви: „Аз съм избраният президент на Египет.” „Сега хората трябва да защитят тази легитимност, тъй като тя е конституционна”, добави той, като говореше за изборите, които спечели преди година, и за конституционния референдум през декември.

В същото време опозиционният лидер Амр Муса съобщи, че в Египет започват консултациите за ново правителство. „Консултациите за правителство и национално помирение ще започнат сега”, заяви бившият генерален секретар на Арабската лига, който миналата година изгуби президентските избори срещу Мурси.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив