29 Март 2024, 00:04 Днес (0) | Вчера (11)

Едва 10% от извършените у нас застрахователни измами се разкриват

14 Ноември 2013 12:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 ноември 2013, 17:28
Getty Images

Развитието на животозастраховането ще доведе до бум и утежняване на измамите, прогнозират експерти

Застрахователните компании у нас са понесли щети за общо 120 млн. лева от застрахователни измами само през 2011 година. Данните от полицейската статистика сочат, че в отрасъл "Финанси, кредит, застраховане" намаляват както разкритите престъпления против собствеността, така и разкритите застрахователни измами. През 2007-ма те са съответно 145 и 107, през 2009 г. - 119 и 91, а през 2011 г. - 59 и 37. Данните се отнасят и до сектор "Застраховане" и подчертават спад при разкритите застрахователни измами. В същото време от 2008 г. досега се забелязва увеличение на опитите за такива измами. Данните обаче не дават реална представа заради латентия характер на тези престъпления. В Русия, например, нивото на латентност достига 93-95%.

Това стана ясно по време на кръгла маса за разследването и разкриването на застрахователни измами и на престъпления при финансовия линизг у нас.Форумът е организиран от Асоциацията на българските застрахователи и Асоциацията на полицейските началници и се състоя в София.

21133
Сн. Антон Донев

Полицията разкрива едва 10% от извършените застрахователни измами. Слабата разкриваемост се дължи на факта, че ощетените компании най-често отказват да водят дела по една или друга причина и предпочитат да изплатят малко обезщетение. Очакванията на полицейските експерти са с развитието на животозастраховането измамите да се увеличат и утежнят.

Около 10 на сто от извършителите на застрахователни измами са специализирани в този вид престъпления, сочи профилът на престъпниците.

21134
Сн. Антон Донев

По време на кръглата маса бяха представени две ръководства в помощ на разследващите и оперативно-издирвателните ограни.

Едното е дело на доц.д-р Васил Янарлиев от Нов български университет. "Наръчник за разкриване и разследване на застрахователните измами"разглежда подробно криминалистичната характеристика на застрахователните измами и видовете измами според Наказателния кодекс. Методиката се спира и на типичните версии и следствените ситуации на отделните етапи на разследването, както и на програмите за неговото провеждане.
Особено място е отделено на признаците за извършване на една застрахователна измама, както и на тактическите действия от страна на разследващите органи.

 

Другото издание е дело на практикуващ адвокат – д-р Григор Вълков, работил повече от 30 години в системата на МВР. "Наръчник за разкриване и разследване на престъпления, извършвани при финансовия лизинг" е предназначен за обучение и ползване от юристи, разследващи полицаи, оперативни работници от звената на МВР за противодействие на икономическите престъпления в МВР, както и от застрахователи и представители на лизинговите компании. Наръчникът съдържа наказателно-правна характеристика на видовете престъпления, извършвани при финансовия лизинг. Изведена е съдебната практика по основните състави от НК. Посочени са някои от типичните признаци и начини за извършване на престъпленията и техните най-разпространени у нас модификации. Представени са организационно - тактическите аспекти на ефикасните оперативно - издирвателни действия за разкриване и документиране на тези престъпления. 17 различни престъпления могат да бъдат извършени при финансовия лизинг – както от клиенти, така и от лизингодатели. Най-често прилагани са документните измами, прането на пари, длъжностните престъпления.

 

Двете ръководства са поръчани и финансирани от Асоциацията на българските застрахователи, стана ясно още на кръглата маса.
Асоциацията на полицейските началници е учредена през 2006 година като независимо, доброволно сдружение с нестопанска цел за подпомагане и популяризиране дейността на полицията.Дейността на асоциацията обединява усилията в това направление на действащи и бивши полицейски началници. Председател на УС е Алекси Кесяков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив