06 Май 2024, 03:21 Днес (0) | Вчера (1)

Едва 18% от територията на страната описана в кадастрален регистър

04 Февруари 2014 16:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2014, 17:30

Ще изработят кадастрална карта

Министерство на инвестиционното проектиране започва целевото оползотворяване на средствата, отпуснати от държавния бюджет за създаване на кадастрални карти.

Създаването на електронен регистър и цифров архив на съществуващите географски, картографски и кадастрални данни към АГКК гарантира максимална сигурност за собствеността на българските граждани и абсолютна точност по отношение на границите на имотите - това обяви министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов на пресконференция, която се проведе под формата на Ден на отворените врати в Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В нея взеха участие заместник-министърът на инвестиционното проектиране Джейхан Ибрямов, директорът на Агенцията инж. Валентин Йовев, главният секретар на АГКК Мария Пирянкова, представители на Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите геодезисти и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

МИП планира и изработването на подземен кадастър,  който е изключително важен за инфраструктурата, газификацията и комуникациите, каза министър Данов.

Това е и част от идеята за създаване на обща информационна система с кадастрална карта, която да покрие цялата територия на страната, включително земеделските земи, военния и подземен кадастър.

Към настоящия момент едва 18 % от територията на страната (около 30 % от общия брой имоти) фигурират в кадастралните регистри.             

До края на годината столицата ще има пълна кадастрална карта в електронен вид. МИП стартира процедурата по обявяване на обществени поръчки за изработване на кадастрална карта и регистри за последните 8 района на София, които нямат кадастрална карта, както и за част от черноморското крайбрежие, и землищата на 13 общински и 27 други населени места.

За целта са осигурени 10 млн. лева.

Предвижда се гратисен период между две и пет години след изработването на кадастралните карти и регистри, в който фирмите изпълнители да отстраняват безплатно допуснатите грешки и неточности след подадени от граждани сигнали, каза изпълнителният директор на АГКК инж. Валентин Йовев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив