20 Април 2024, 16:17 Днес (0) | Вчера (10)

Едва 30% от френските винопроизводители имат застраховка срещу пролетния мраз

26 Април 2021 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 април 2021, 12:11

Държавата ще компенсира фреските лозари с до 40% от загубите, непокрити от застраховка

Загубите за френските лозари заради леденото време по-рано този месец може да коства снижаване на производството с почти една трета в сравнение с предходните години, съобщиха от френското Национално земеделско бюро, цитирайки първоначалните оценки на производителите на вино. Загубите ще бъдат обобщени в близките седмици, но предварителните оценки сочат спад с около 15 млн. хектолитра през т.г., което представлява  около 28-32% по-малко от средните обеми през последните години, коментира Игор Гибелинд, оглавяващ винарското подразделение в FranceAgriMer. Хектолитърът е еквивалентен на 100 литра или на 133 стандартни бутилки вино. Мразовитото време обхвана територии дълбоко на юг и удари след период на затопляне, ускорил пролетното събуждане на растенията. Националната асоциация на винопроизводителите CNIV предупреди, че ситуацията е "една от най-сериозните през последните десетилетия". Сред най-пострадалите винарски райони е Бургундия със средни загуби от около 50%, Лангедок – с 40%, и Аквитания, в който влиза Бордо – с около 30%, добави Гибелинд.
Пролетният мраз (до -6 градуса) преди две седмици нанесе сериозни щети на лозя и други култури, като плодове, цвекло и рапица в региони, простиращи се от северните до югоизточните части на страната.
Правителството отдели около 1 млрд. евро помощ за селското стопанство, включително предоставяйки на винопроизводителите достъп до фонда за стихийни бедствия за компенсация на до 40% от загубите, непокрити от застраховка.
Според винопроизводителите, потенциалните икономически щети от пролетния мраз може да достигнат 1,5–2 млрд. евро.
Междувременно francetvinfo.fr съобщи, че само 30% от френските земеделски земи са застраховани срещу загуби на реколта поради екстремно време, както и срещу щети от вредители и болести.  80 на сто от производителите в Бургундия нямат полица срещу капризите на времето главно поради високите разходи за финансиране на такава защита на годишна база. Производител от региона Шарне-ле-Макон (Източна Франция) посочва пред сайта, че плаща годишно 15 000 евро за застраховка на 25 хектара лозя, а евентуалното обезщетение е с 20% по-малко от общия очакван доход от реколтата. Друг производител – Thiébault Huber от Мерсо,  няма никаква застраховка заради високите премии. Трети производител в Chasselas признава, че играе "покер" с времето, вместо да плаща застраховка, тъй като премиите са много високи, а застрахователите трудно плащат обезщетения и то в скромен размер.
Според Съвета на виното в Бордо във Франция има два вида застраховки. Единият вид  е мултирискова застраховка и покрива загубите на реколтата след градушка, буря и измръзване. Тази застраховка е частично финансирана от Европейския съюз, но изисква дълги и претенциозни административни процедури. Между 30% и 40% от винопроизводителите в Бордо са покрити от тази застраховка.
Другата застраховка покрива изключително последиците от градушка, но винопроизводителите могат да застраховат само някои парцели, а не цялата засадена площ.
Като цяло винопроизводителите във Франция смятат застрахователите за врагове и определят застраховките като непосилно скъпо бреме.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив