01 Май 2024, 23:44 Днес (0) | Вчера (13)

Едва десет на сто от хората с увреждания у нас работят

14 Април 2014 13:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 април 2014, 13:31

Животът на хората с увреждания в България е изключително труден. Само 10% от тях са трудово заети в различни сфери на обществения живот

Стряскащите данни бяха обявени на дискусионен форум в столицата на тема "Възможности за трудова заетост за хората с увреждания”.  Той бе част от проекта "Нови възможности за хората с увреждания”.

Макар според проучване, представено на събитието, 67% от работодателите да твърдят, че не са отказвали работа на човек с увреждане, за тези хора продължава да бъде изключително трудно да се реализират професионално. Основната причина за ниската им заетост е недостъпната архитектурна и транспортна среда, като проблем се отчита и липсата на ефективни насърчителни мерки за наемане на хора с увреждания. Според анкетното проучване, проведено от вестник "Сега” и Българската стопанска камара (БСК) близо 70 на сто от предприятията у нас нямат програма за социална отговорност към хора с увреждания.

"Това е болезнен проблем. Цялото ни общество е длъжник на хората с увреждания. Все пак 42-рото Народно събрание направи изменения в няколко закона – Закона за обществените поръчки, за интеграцията на хора с увреждания, за държавния бюджет – с които и с малко ги подпомогнахме. Това е недостатъчно, но е максимално възможното в момента”, заяви председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова.

Според британския посланик Джонатан Алън, който бе гост на форума, основният проблем е в начина на мислене на хората. "Пътят към равенството е труден и дълъг. За да има прогрес, най-важното е прилагането на законите и отговорните органи да следят за него. Нагласите на обществото към хората с увреждания трябва да се променят. Когато ги виждаме по-често на работното си място, когато видим депутат с увреждания, дори посланик, ще започнем да считаме това за нещо нормално”, заяви Негово превъзходителство.

Проблемът наистина е вътре в самото общество, съгласи се изпълнителният директор на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски. По думите му нагласите трябва да започнат да се променят още в детската възраст – не децата с увреждания да се отделят от останалите, а всички да учат в едни и същи училища, за да се възпита толерантност.

Той отправи и запитване към зам.-министъра на труда и социалната политика Светлана Дянкова дали ще се ангажира всяка година да се провеждат поне 3 срещи между властта и хората с увреждания. Тя от своя страна заяви, че не е невъзможно, но вече има 10 обществени съвета, които работят на този принцип.

Според различните данни в България хората с увреждания са между 600 000 и 1 000 000. В ЕС 1 от всеки 6 души е с увреждания. Хората от тази група живеят в много по-лоши условия, проучванията показват, че бедността при тях е в пъти по-висока от средната при останалите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив