25 Април 2024, 20:01 Днес (14) | Вчера (12)

Едва един от шейсет екипа на КАТ не е взел подкуп при акция "Палките 2"

23 Септември 2013 14:28 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 23 септември 2013, 14:34
Булфото

Единственият екип, който не е приел подкуп, е този, който е провеждал тайното разследване и е трябвало да уличи подкупните служители на министерството

От шейсет екипа на Контрол на автомобилния транспорт (КАТ) само един не е взел подкуп. Това съобщава в. "24 часа", позовавайки се на данни на Дирекция "Вътрешна сигурност" на Министерството на вътрешните работи (МВР), придобити в хода на специализирана акция на вътрешното министерство, която е продължила два месеца и половина в рамките на полцейската операция "Палките 2".

Единственият екип, който не е приел подкуп, е този, който е провеждал тайното разследване и е трябвало да уличи подкупните служители на министерството. Оттам са коментирали, че допълнителни данни от проверките ще бъдат оповестени, след като съдебният процес срещу арестуваните в акция "Палките 2" започне в съда.

Специализираната акция "Палките 2" беше проведена в края на септември 2011 г. Целта й беше да противодейства на корупционните явления във вътрешното министерство. Акция "Палките 2" беше своеобразно продължение на проведената по-рано операция "Палките 1", която беше насочена срещу корупцията сред служителите на КАТ. Операциите, започнали след сигнали на шофьори за рекет в София, бяха директно подчинени на вътрешния министър.

В хода на специализираната акция със съдебно разрешение в няколко столични караулки са били разположени скрити камери. На цветните записи се вижда, че всичките смени на пътна полиция разделят незаконни - придобити от рекет парични суми. Първо изсипват парите във фуражка, а след това ги разделят помежду си. Според информаторите сред служителите, колегите им са се хвалели, че на смяна чрез подкупи изкарват до 1000 лв. Видеонаблюдението е продължило два месеца и половина. За това време чрез него са събрани доказателства, с които 59 смени на КАТ са били уличени във взимане на подкуп.

В хода на разследването полицията е използвала полицаи под прикритие, които е трябвало да докажат премета на престъплението. Някои от тях, облечени цивилно, умишлено са нарушавали пътните разпоредби, за да привлекат погледа на заподозрените служители на КАТ. 

По този начин уличени във взимане на подкуп са били 17 служители на Пътна полиция. През септември 2011 г. съдът ги пусна от ареста. Някои получиха мерки за неотклонение "подписка", а други - "парична гаранция". По повдигнатите обвинения законът предвижда между три и пет години затвор.

Предстои в съда да стане ясно дали МВР и прокуратурата са събрали качествени доказателства по случая. Законът предвижда за това престъпление наказание от 3 до 10 години затвор.

В Русия, където нравите не се различават особено от тези по нашите географски ширини в началото на лятото вдигнаха паметник на неподкупния катаджия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив