28 Април 2024, 02:02 Днес (0) | Вчера (0)

Един от собствениците на третия по активи сръбски застраховател е арестуван за корупция

12 Декември 2012 14:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 декември 2012, 14:24
deltaholding.rs

Мишкович е заподозрян, че е присвоил над 30 милиона евро при приватизацията на редица предприятия, чиято сфера на дейност е строителството на пътища

Милиардерът Мирослав Мишкович, смятан за най-богатия човек в Сърбия и близък до всички правителства от 90-те години на миналия век, беше арестуван по обвинение в корупция, съобщи полицейски източник.

 

Мишкович е заподозрян, че е присвоил над 30 милиона евро при приватизацията на редица предприятия, чиято сфера на дейност е строителството на пътища. Той ще бъде изправен пред прокурор от прокуратурата за борба с организираната престъпност, който ще го разпита тази сутрин. Бизнесменът е задържан в 7 ч тази сутрин местно време. Наложена му е мярка за неотклонение от 48 часа и след изтичането й прокурорът ще реши каква нова мярка да му наложи. В момента Мишкович се намира в сградата на министерството на вътрешните работи, но по-късно ще бъде прехвърлен в специализираната прокуратура за борба с корупция.

Още осем души, сред които синът на Мишкович Марко, също бяха арестувани в рамките на разследването. Миналата седмица бизнесменът беше разпитван няколко часа от полицията и прокурор, отговарящ за организираната престъпност, във връзка с делата на компанията му Делта Холдинг.  Мишкович, който е президент на Делта Холдинг, натрупа състоянието си благодарение на близостта си до режима на Слободан Милошевич в периода на международни санкции, наложени на Белград заради ролята му във войните в Хърватия, Босна и Косово, довели до разпадането на Югославия през 90-те години на миналия век.

Мишкович, чието състояние се оценява от медиите на милиарди евро, има бизнес интереси в целия регион, които варират от производството на хранителни стоки, недвижими имоти, търговия на дребно до застрахователна дейност. Новото националистическо правителство в Сърбия, създадено след парламентарните избори през май, се ангажира да води безмилостна битка срещу корупцията и организираната престъпност.От години Мишкович е смятан от медиите за най-влиятелния магнат в Сърбия, който има много тесни връзки с най-високопоставените сръбски политици. От тях той се възползвал, за да получи благоприятни условия за аферите си.

Освен Делта Холдинг той притежава още Мера Инвестмънт фонд, Нибенс Груп, Шер Корпорация и ПЗП Ниш.

Холдингът му контролира 50% от капитала без една акция от капитала на третия по активи сръбски застраховател Delta Generali Osiguranje, след като продаде мажоритарния пакет книжа на италианската застрахователна група Generali през 2006 година.

При днешния арест са задържани още Милотин Дашевич, Зоран Михайлович и Предраг Филипович. Арестувани са и директорът на Шер Корпорация Ристо Ристич и акционерът на ПЗП Ниш Зоран Кайтович и финансистът на Конзит Рашо Здравко. Всички те са обвинени в злоупотреба с власт и тежки финансови нарушения при приватизационни сделки. По предварителна информация става въпрос за нарушения за над 30 млн евро. Прокурорът от специализираната прокуратура за борба с организираната престъпност. Милко Радисавлевич съобщи, че нарушенията са извършени в периода между 2005 и 2010 г.

Освен в недвижими имоти бизнесменът имаше интереси и собственост в медиите. На 2 декември 2010 г. Мирослав Мишкович откри заедно с българския премиер Бойко Борисов хипермаркет "Темпо" в София, в който, по неговите думи, са вложени над 20 млн. евро.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив