28 Март 2024, 14:42 Днес (8) | Вчера (12)

Един по-горещ свят ще е по-зъл и по-жесток

27 Октомври 2016 14:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 октомври 2016, 12:02

Последните изследвания показват, че изменението на климата ще доведе до тревожни икономически и социални проблеми, включително тежък спад на глобалния БВП

Как би изглеждала планетата, страдайки от нарастващото изменение на климата? Никой не знае със сигурност. Но в реч пред EmTech MIT 2016 г. Соломон Хсиянг, професор по публична политика в Университета на Калифорния, Бъркли, представи резултати от последния анализ на икономическите и климатичните данни, проведен от университета, пише GreenTech.bg. Цифрите започват да очертават все по-ясно това, което светът може да представлява занапред, ставайки все по-горещ.

Покачващите се температури драстично ще намалят селскостопанските добиви. паралелно с това те ще съсипват здравето на хората. Това ще доведе до значително намаляване на общия икономически растеж. В действителност, според Хсиянг, данните показват, че световния БВП ще намалее с 23 процента до края на века, ако климатичните промени продължат да се развиват с неотслабваща сила (в сравнение с картината в света, ако би се развивал без глобалното затопляне).

Свиването на икономиката ще засегне най-бедните 60 процента от населението. За тях картината ще е непропорционално трудна, казва Хсиянг. По този начин със сигурност ще изостри социалното неравенство, тъй като реално най-богатите региони на света се радват на по-ниски средни годишни температури – например Северна Европа. За тях затоплянето на планетата ще е даже добре дошло. В същото време горещите зони около тропиците, включително големи части от Южна Азия и Африка, ще стават все по-бедни и ще страдат.

Един от изводите от изследванията, според Хсиянг, е, че "температурата е изключително влиятелна” за много и различни аспекти от живота ни. Екстремните високи температури, изглежда, имат силно негативно влияние върху всичко – от производителността на труда в сферата на производството до детската смъртност и индивидуалното и груповото насилие. "Ние ще трябва да се адаптираме", казва професорът. "Ала адаптацията е трудна, защото е скъпа". Ще са нужни иновации и нови технологии във всички области на живота ни, за да се намалят разходите.

И все пак Хсиянг остава оптимист. Последните увеличения на изчислителната мощност на компютърните системи и наличието на огромни количества данни означава, че е възможно – за първи път – човечеството да започне да разбира специфичните икономически и социални промени авансово, тоест преди изменението на климата да стане още по-тежко. И тази информация, казва ученият, може да ни позволи да минимизираме щетите и "да решим в какъв свят искаме да живеем”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив