01 Май 2024, 07:58 Днес (0) | Вчера (13)

Единната сметка обърка фирми и самоосигурени

09 Септември 2013 17:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 септември 2013, 17:08
под лиценза на creative commons

Основните проблеми идват от неподадени или сгрешени осигурителни декларации. Нередности се получават и при фирми в тежко финансово състояние

Въвеждането на единната сметка внесе объркване при плащането на задължения, както на фирми така и на самоосигуряващи се лица. Основните проблеми идват от неподадени или сгрешени осигурителни декларации. Нередности се получават и при фирми в тежко финансово състояние.

 

Това коментира заместник-министърът на финансите Людмила Петкова. Тя говори пред медиите, след като в МФ заседаваха съвместно комисиите по бюджетна политика и по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Петкова коментира, че при единната сметка основното объркване идва от неподаването на осигурителните декларации 1 и 6, като по този начин лицата, дори и да си плащат осигуровки навреме, системата не ги отчита, а ги приема за надвнесени суми.

Тъй като по единната сметка се погасяват първо най-старите задължения, може да се случи също и внесените за осигуровки суми да отидат за плащане на по-стари задължения към хазната.

"Когато декларациите не са подадени, вноските стоят като надвнесени, тъй като не могат да бъдат обвързани със задължението по декларацията", обясни Петкова.

Тя обаче подчерта, че няма да се допусне лица, които не са подали осигурителни декларации, а са внесли сумите, да бъдат лишени от осигурителни права и медицинска помощ.

От НАП коментираха, че работодателите по-рядко пропускат да подадат декларации, а проблемът по-често възниква при самоосигуряващите се лица.

"Самоосигуряващите се са длъжни да подават декларация 1 всеки месец, а декларация 6 - веднъж годишно, но ако не направят това, дори и да си плащат осигурителни вноски, това не може да се отчете от системата, защото за разлика от преди единната сметка се нуждае от поясняване за какво се плащат конкретните суми", посочи Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Той увери, че вноските не се губят, в най-лошия случай остават като надвнесени по сметката на лицето.

На срещата са обсъждани и и промените в Закона за ДДС, отнасящи се до въвеждането на обратно начисляване на ДДС за зърнени и технически култури. По настояване на бизнес и синдикати обаче той ще бъде разгледан и в тристранния съвет.

При обратното начисляване данъкът се плаща от купувача, а не от продавача, както е обикновено. При това положение купувачът не може да претендира за данъчен кредит.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 30 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2877
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив