24 Април 2024, 23:40 Днес (12) | Вчера (6)

Една четвърт от хората под 65-годишна възраст в ЕС са заплашени от бедност

30 Септември 2015 12:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 септември 2015, 12:54
Под лиценза на creativecommons

Всеки десети в трудоспособна възраст е застрашен от тежки материални лишения

Над една четвърт от хората под 65-годишна възраст в ЕС да заплашени от бедност. При пенсионерите този дял е над 18 на сто, показва проучване, което беше огласено от Европейската комисия и цитирано от БНР. Според данните всеки десети в трудоспособна възраст е застрашен от тежки материални лишения. Колкото до България, близо половината хора под 65 години са заплашени от бедност или изолация от обществото, а сред хората в по-напреднала възраст това е заплаха за над 50 на сто от тях.
 
С призиви срещу социалното неравенство в Париж започна 13-тят конгрес на Европейската конфедерация на синдикатите. Генералният секретар Бернадет Сегол предупреди за увеличаващи се неравенства, които водят до т.нар. социален дъмпинг - намаляване на заплатите и спад на социалната защита, а ситуацията се изостря от политиката на строги икономии. Конгресът ще избере и нов генерален секретар на европейските синдикати - това е италианецът Лука Визентини, който вече изтъкна сериозните трудности, които трябва да бъдат преодолени. "Между една българска заплата и една германска, почасовото заплащане и времето за труд има големи разлики, а да не говорим за различията в синдикалната култура между страните от севера и юга в Европа", подчерта Визентини.
 
Държавите от ЕС, който поддържат най-либерално законодателство срещу срещу клеветите в медиите, са България, Франция, Хърватия, Естония, Румъния, Великобритания и Ирландия. Това показва доклад на Комитета за защита на журналистите. Според данните единствено Великобритания, Ирландия, Естония, Румъния изключват клеветата от своите наказателни кодекси. България, Хърватия и Франция не предвиждат затвор за оклеветяване в медиите. Всички останали държави в ЕС наказват публичната клевета с лишаване от свобода. Отчита се още, че у нас, както и във Франция, Германия, Италия и Португалия, наказанията за клевета са по-тежки, ако засегнатият е обществен служител. Допълва се, че в България има случаи на посегателства над журналисти, които носят белезите на платени поръчки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив