14 Май 2024, 10:34 Днес (3) | Вчера (12)

Едрият британски бизнес срещу излизане от ЕС

16 Януари 2013 15:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 януари 2013, 15:47
Под лиценза на creativecommons

За разлика от големите компании ръководителите на средни и малки предприятия изглеждат по-скоро благосклонни към евентуално предоговаряне на отношенията с Брюксел

С наближаването на ключовата реч на британския премиер Дейвид Камерън за Европа, големите британски компании се опасяват все повече от отрицателните последици за бизнеса от евентуално отдалечаване на страната от ЕС или чисто и просто излизането й от него, информира БТА.

 

Премиерът консерватор възнамерява да направи изказване в петък в Холандия, в което да обещае мащабно предоговаряне на отношенията на страната си с Европейския съюз. Мястото не е официално обявено, но според някои медии това ще стане в Амстердам.

Ръководителите на компании от месеци изразяват публично опасенията си, че може да се стигне до скъсване на отношенията с еврозоната - основен търговски партньор на Великобритания, чиято разклатена икономика може отново да отчете спад за четвъртото тримесечие. Компаниите са против такова развитие, след като 50 процента от нашия износ е към Европа, предупреди Джон Кридланд, генерален директор на конфедерацията на работодателите (СBI) в новогодишните си пожелания.

Видни личности от деловите среди като Ричард Бронсън, основател на групата Върджин (Virgin), както и ръководителите на рекламната група Дабъл ю Пи Пи (WPP) или телекомуникационната компания Би Ти (BТ) също изразиха опасения от евентуален процес на предоговаряне. В отворено писмо, публикувано във в. "Файненшъл таймс" те посочват, че това "всъщност ще означава да се постави в опасност нашето членство в ЕС и да се създаде вредна за британските предприятия несигурност".

Камерън, който е под натиска на евроскептичните консерватори и антиевропейската Британска партия за независимост ЮКИП (UKIP), още не е изяснил напълно намеренията си, но обеща обществена консултация. Според него обаче референдум "в краткосрочен план" за принадлежността на страната към ЕС "няма да бъде правилния отговор". "Референдумът е непредсказуем инструмент, както стана ясно на Жак Ширак (на референдума за европейската конституция през 2005 година, когато отрицателният вот победи - бел. р.)", изтъкна професор Иън Бег от Европейския институт към Лондонското училище по икономика и политически науки. По думите му цялата тази работа може да свърши зле и има опасност Великобритания да бъде извадена от ЕС, а това е много тревожна перспектива за икономическите лидери.

"Най-големият риск за Великобритания е да се стигне до пресъхване на чуждестранните инвестиции, което ще намали капацитетите й за износ към основния й пазар - Западна Европа", предупреди той. Така например японските автомобилостроители, които произвеждат коли на Острова за европейския пазар, ще бъдат разколебани да правят нови инвестиции. Такава операция може да се окаже опасна и за лондонското Сити. Ако страната излезе от ЕС, финансовият център вече няма да има тежката дума при финансовото регулиране от Брюксел, на което въпреки всичко ще бъде подложено в много голяма степен.

За разлика от големите компании ръководителите на средни и малки предприятия изглеждат по-скоро благосклонни към евентуално предоговаряне на отношенията с Брюксел. Според проучване на Британските търговски камари сред техните членове относително мнозинство от предприятията (47 процента) поддържат по-дистанцирани отношения с ЕС, но са за запазване на членството на Великобритания; 26 на сто се обявяват за запазване на статуквото, 12 на сто биха искали страната да излезе от ЕС, а 9 процента искат по-голяма интеграция.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив