19 Април 2024, 13:23 Днес (7) | Вчера (11)

Екипи на пожарната в страната са се отзовали на над 180 сигнала, свързани с дъждовете

05 Септември 2014 15:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 септември 2014, 14:48

Ситуацията в област Монтана е овладяна

Екипи на пожарната в страната са се отзовали на над 180 сигнала, свързани с падналите проливни дъждове, съобщи МВР, обобщавайки информацията от изминалото денонощие.

Област Монтана

Ситуацията в област Монтана е овладяна. Това отчетоха областният управител на Монтана Нина Петкова и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и на защита на населението” главен комисар Николай Николов, които запознаха премиера Георги Близнашки с действията на институциите. Главен комисар Николов докладва на премиера обстановката и в други региони на страната.
Областният управител на Монтана ще поиска превантивна проверка на състоянието на стената на яз. Огоста във връзка с падналите обилни валежи. В областта необходимата техника за отстраняване на последиците е подсигурена. През изминалото денонощие най- големи количества валежи – над 150 литра на квадратен метър са паднали в село Говежда и в Дамяново. Екипи на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" работят на място.
Министър-председателят проф. Георги Близнашки е на посещение в Чипровци за отбелязването на 390 години от създаването на Чипровското училище.

Област Сливен


Вчера към 19.26 часа е получено съобщение за преливане на р. Тича, преминаваща през с. Тича, Сливенска област. Вследствие на голяма приливна вълна,  реката е излязла от  коритото си и е наводнила 10 къщи и автосервиз. Бе получен и сигнал за изчезнали деца, които по-късно са открити и предадени на родителите.  Правени са опити за  евакуация на района около коритото на реката, но живущите там са отказали. Екипи на РСПБЗН – Котел са извършили отводняване на жилищни и помощни постройки.В момента обстановката е нормализирана и спокойна като нивото на водата все още е високо. Днес ръководните органи на община Котел ще предприемат мерки по почистване коритото на р. Тича с тежка техника.

Област Разград


Постъпили са сигнали за 10 наводнени къщи в с. Здравец и с. Лъвино. Пътят между с. Лъвино и с. Капиновци е залят. В момента се извършва проверка на стената на яз. Владимировци, община Самуил. По сигналите работят  5 екипа. Обстановката към момента се нормализира.

Област Враца

В момента УПБЗН - Роман участва в ликвидирането на сигнал за наводнена улица на гара Струпец. Наводнени са около 20 дворове и къщи. Привлечен е багер за прокопаване на канал за оттичане на водата от улицата. Кметът на община Роман е пристигнал на място. Няма застрашени хора. В оперативния център на врачанската пожарна са получени 4 сигнала за наводнени 3 мазета в Мездра и едно в детска градина. В гара Срупец, община Роман, от падналите валежи е наводнена ул.”Васил Левски”, пострадали са около 20 дворове и къщи. От тях 5 са обитаеми. Прокопани са канали за оттичане на водата. След спиране на валежите и оттичане на водата, ще започне отводняването на имотите.

Област Габрово

Снощи  към 21.30 ч. е получено съобщение за наводнени къщи в с. Горна Росица, община Севлиево след излизането на водите от местно дере, е залята част от населеното място, засегнати са общо около 100 жилищни сгради, стопански постройки и дворове. Екипи на пожарната са евакуирали и спасили 10 човека от 4 жилищни постройки и от заведение за обществено хранене. Сформиран е щаб от ръководството на РДПБЗН, органите на полицията и местната изпълнителна власт. Проведено е оповестяване за опасностите от възникналата ситуация. Няма загинали, пострадали или бедстващи хора. Обстановката в населеното място е нормализирана, спасителните екипи продължават работа по отводняване и разчистване на засегнатите имоти.

Област Пловдив

Постъпили са 2 сигнала за наводнени къщи в с. Крушево, евакуирана е възрастна жена от жилищна сграда в с. Добри дол. Сформиран е щаб на местно ниво от началника на РСПБЗН - Първомай и кмета на общината и е започнала евакуация на хора от с. Добри дол. Извършва се отводняване на 10 наводнени къщи и дворове, разположени в близост до канала, минаващ през селото. Извършена е евакуация на 20 души от жилищни сгради, разположени по местната река. Дъждът е спрял и обстановката се нормализира. Екипите ще продължат работа по отводняването на жилищни сгради и дворове.



Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив