18 Април 2024, 19:50 Днес (11) | Вчера (11)

Експерт: Мерки сега и веднага, иначе ни чака катастрофа

15 Март 2013 08:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 март 2013, 09:09

Мика Зайкова и Христина Христова потвърдиха, че приходната част на бюджета не съществува

„Ситуацията е много тежка. Експерти от НДСВ ми казаха, че към петък миналата седмица фискалният резерв е към 2 млрд. и 700 млн. лева. Следващият месец ще трябва да се дадат 600 млн. за пенсии, чухме и че приходите не се случват” - това коментира за „Здравей, България” по Нова телевизия бившият социален министър Христина Христова.  Във връзка с обещанието на служебния премиер Марин Райков да бъдат предприети мерки в сферата на доходите, като в същото време ще се работи в рамките на приетия за този година бюджет, Христова заяви, че това са две изключващи се неща. Въпреки това според нея „трябва да се седне да се анализират важните неща, които могат да се случат”.

„Ако ние не направим нищо в рамките на служебното правителство, напред ни очаква много по-тежък период, в който няма да можем да направим нищо. Следващият финансов министър, който ще дойде с парламентарното правителство, ще завари катастрофа”, убеден е финансовият експерт Мика Зайкова. Тя подкрепи казаното от бившия социален министър и допълни, че емисионният таван за тази година е почти достигнат.

„Дянков взе още 840 милиона заем, който другият министър трябва да върне в началото на август, а в същото време от Европа ще се върнат най-много 600 милиона”, поясни Зайкова. Тя също така отбеляза, че приетият Закон за публичните финанси дал такава свобода на финансовия министър, че той можел да прави, каквото си поиска в рамките на бюджета.

„Приходната част на бюджета е имагинерна, тя въобще не съществува”, категоричен е финансовият експерт.

В качеството си на икономист Мартин Димитров коментира, че служебното правителство трябва да излезе с изпълнима програма и да даде единствено реални обещания.

„Възможно е от някъде да се намерят резерви, които да бъдат използвани за някакви социални плащания. Нека първо бъдат намерени и след това да се правят обещанията. Другата посока, в която трябва да се мисли - да се подпомогне малкият и среден бизнес, който е в тежко състояние. Имаме информация за забавено връщане на ДДС и забавени разплащания с бизнеса”, на мнение е Мартин Димитров.

Христина Христова коментира, че „това, което стана по улиците, беше един вик „Не можем така да живеем!” и допълни, че  час по-скоро държавата трябва да се разплати с малките и средни фирми.

Едно от другите неща, които трябва да се случат в рамките на служебното правителство, е социалният министър да направи анализ на националния план на заетостта и след това да предприеме мерки в регионите, където безработицата стига 30-40%, категорична е Христова.

Според Мика Зайкова обаче трябва да се погледне реалистично на ситуацията и допълни: „Има 60 дни. Какво може да направи правителството за това време? Първо, да върне това, което дължи на бизнеса, второ - да върне ДДС-то, трето - да погледне в капиталовите разходи на администрацията и да види какво от там може да се прехвърли, за да се даде малко от малко глътка въздух.”

Според Мартин Димитров европейските средства, които ще дойдат в България тази и следващата година, трябва да бъдат насочени в проекти с висока заетост. 

„Правилният път е мерки сега и веднага – използване на възможностите на европейските фондове, подкрепа на малкия и средния бизнес, намаляване на корупцията. Поне някакви малки стъпки да бъдат извървени веднага, оттам има заетости и доходи. Другото е невъзможно”, обобщи Мартин Димитров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив