25 Април 2024, 17:31 Днес (14) | Вчера (12)

Експерт: Милиони ще плащат по-скъпа ГО, ако се приеме бонус-малус

04 Декември 2018 14:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 декември 2018, 16:24

Превозвачите обмислят протест срещу системата

Милиони водачи ще попаднат в малус категория и ще плащат по-скъпа "Гражданска отговорност”, ако се приеме предложената система бонус-малус, заяви пътният експерт Алекси Стратиев на пресконференция, на която представители на браншови организации се обявиха против обвързването на цената на застрахователната полица с административни пътни нарушения, каквото е превишаването на разрешената скорост, например. Това означава застрахователите да получават пари за нарушения, за които не изплащат обезщетения, посочи председателят на Българската автомобилна камара Магдалена Милтенова, цитирана от Дарик.
Представителите на организации на шофьорите, автомобилните инструктори и превовозвачите заявиха готовност за протест. Според Христо Радков от Обединение на българските шофьори системата е изключително несправедлива и е базирана върху неверни данни. За превишаване на скоростта се налага глоба от Пътна полиция, а не наказание през застраховката "Гражданска отговорност", категоричен е Йонко Иванов от Сдружението на автоинструкторите.

"Парите от санкциите влизат във фонд "Пътна безопасност" и се връщат отново на пътя като камери, пътна маркировка, като изправяне на завоите, където е необходимо, за да можем да намалим жертвите по пътя, а не да пълним джобовете на тези, които са от горе надолу по скалата с най-висока средна заплата".

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обърна внимание на факта, че общинските и държавни превозни средства ще бъдат изключени от системата "бонус-малус", включително и училищните автобуси.

"Това означава, че шофьорите на тези автобуси, вредите, които те нанасят, изпълнявайки дейността си, няма да носят отговорност, защото автобусът се води на Общината и той няма да бъде в обхвата на "бонус-малус" системата".

Милтенова предупреди, че ако се въведе "бонус-малус" системата, услугите на превозвачите може да поскъпнат.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив